Toimiko Pelicans laittomasti? SM-liigaseuran toimintaa selvitetään: "Uusia pelaajia ei voi palkata lomautuksen aikana"

Suomen Jääkiekkoilijat ry eli Pelaajayhdistys aikoo selvittää Lahden Pelicansin lomautusten lainmukaisuuden. Pelicans lomautti huhtikuussa yt-neuvotteluiden seurauksena osan SM-liigajoukkueensa pelaajista noin kolmeksi kuukaudeksi.

Pelaajayhdistyksen hallitus käsitteli asiaa tiistain kokouksessaan. Yhdistyksen toiminnanjohtaja Jarmo Saarela sanoo, että asiaa päädyttiin selvittämään, koska kyseessä on ensimmäinen kerta, kun suomalainen jääkiekkoseura lomauttaa pelaajiaan. Saarela kertoo, että yhdistyksen juristi suositti asian tutkimista.

– Hänen näkemyksensä mukaan tämä on selkeästi selvitettävä asia. Tulemme laittamaan Pelicansille tähän liittyvän tiedustelun ensi viikolla, Saarela kertoo MTV Urheilulle.

Saarela ei halua mennä tarkemmin selvitettäviin asioihin, mutta avaa hieman epäselvyyksiä.

– Lomautusperusteena oli se, että työnantajan edellytykset tarjota työtä ovat vähentyneet tilapäisesti. Minusta on vaikea käsittää, miten jääkiekkoilijan työnteko on vähentynyt tämän kevään aikana verrattuna aiempiin vuosiin, Saarela sanoo.

Pelicans oli runkosarjassa toiseksi viimeisenä, joten pudotuspelejä seuralla ei ollut tiedossa, oli koronaa tai ei.

– Kun runkosarja loppui, alkoi peruskuntokausi. Silloin ei olla jäähallissa, vaan tehdään muita harjoitteita. Mikään ei ole tähän mennessä estänyt yksilöharjoittelua eikä todennäköisesti tule estämään, Saarela ruotii.

Sopimusuutisia kesken lomautusten

Samalla Pelaajayhdistys pyytää Pelicansilta selvitystä sen solmimista uusista pelaajasopimuksista. Seura on kertonut, että se on solminut huhti- ja toukokuussa julkaisemiaan sopimuksia jo ennen lomautuspäätöksiä. Pelaajayhdistys haluaa selvittää, onko tilanne todella tämä. Selvitystä ovat pyytäneet myös osa joukkueen pelaajista, jotka ovat ihmetelleet tilannetta.

– On mahdollista, että sopimuksia on tehty aiemmin. Tulemme tiedustelemaan sitä Pelicansilta. Lähtökohta on se, että uusia pelaajia ei voi palkata lomautuksen aikana, vaan työtä pitää ensin tarjota lomautetuille.

Lomautusilmoituksen jälkeen Pelicans tiedotti, että sopimuksen ovat solmineet puolustajat Julius Bergman, Joonas Jalvanti ja Alex Lindroos sekä hyökkääjä Miika Roine.

Seuraavaksi tiedotettiin Iikka Kangasniemen paluusta seuraan, ja että hänen palkanmaksunsa alkaa aikaisintaan elokuussa. Tällä viikolla Pelicans ilmoitti tehneensä sopimukset Tshekin maajoukkueessakin pelanneiden hyökkääjä Rudolf Cervenyn ja maalivahti Patrik Bartosakin kanssa.

Näin Pelicans vastaa

Pelicansin toimitusjohtajan Tomi-Pekka Kolun mukaan seura on toiminut lomautusasiassa täysin lainmukaisesti.

– Ollaan keskusteltu Pelaajayhdistyksen kanssa asiasta. Näin nämä asiat nyt vain on. Jos haluavat asioita hankaloittaa, siinähän hankaloittavat, Kolu sanoo.

– Me ollaan tehty ihan pykälien mukaan nämä hommat. Jos heillä (pelaajilla) on näkemys, että se ei heille käy, sitten he tekevät omat johtopäätöksensä ja toimenpiteensä sen mukaan. Katsotaan sitten sen jälkeen, miten asia menee.

Kolun mukaan Pelaajayhdistyksen toiminta "ei auta tilannetta millään tavoin". Hän kertoo MTV Urheilulle seuran tarkistaneen lomautustensa lainmukaisuuden huolellisesti.

Saarelan näkemyksen mukaan on vielä turhaa spekuloida mahdollisella seurauksilla, jos Pelaajayhdistys toteaa lomautukset laittomiksi.

Pelaajilla on mahdollisuus riitauttaa lomauttaminen ja vaatia seuralta korvauksia, jos he katsovat joutuneensa laittomasti lomautetuiksi.

Lue myös:

    Uusimmat