Mainos

Titanicin nosto alkoi

(Heikki Lukinmaa) Vuonna 1912 pohjoisella Atlantilla uponneen matkustajalaiva Titanicin rungonosan nostoyrityksen oli määrä alkaa yöllä Suomen aikaa. Mikäli nosto onnistuu, asetetaan runkokappale näytteille New Yorkiin.

84 vuotta neljän kilometrin hyisessä syvyydessä maanneen Titanicin hylystä on määrä nostaa kaksikerroksisen talon kokoinen 10 tonnin painoinen kappale.

Näin osa tarunhohtoisesta aluksesta saavuttaisi viimein määräsatamansa New Yorkin, minne runko on tarkoitus asettaa näytteille. Nostoa varten perustetun yhtiön hanke on herättänyt paitsi ihastusta, myös kritiikkiä. Noston sanotaan häpäisevän uhrien hautarauhaa. Sen uskotaan aiheuttavan tuhoa myös alueen meren eliöstölle.

Yhtiön edustajat perustelevat nostoa mm. sillä, että ellei siihen ryhdytä nyt, tuhoavat mikro-organismit hylyn muutamassa vuosikymmenessä. He muistuttavat, että Titanic on osa maailmahistoriaa.

Southamptonista neitsytmatkalleen lähtenyt, uppoamattomaksi mainostettu Titanic upposi huhtikuun 14. vuonna 1912 törmättyään jäävuoreen. 1500 ihmistä hukkui,n. 700 pelastui.

Nostoyritystä seuraamaan on saapunut kolme nykyajan loistorislteilijää. Kunniavieraana on vanhin elossa olevana pelastunut 99-vuotias Edith Haisman, tuolloin 16-vuotias tyttönen. Hänen isäänsä ei koskaan löydetty.
(MTV3/Huomenta Suomi)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.