Lähisuhdeväkivaltarikokset kasvussa – alaikäisiä uhreja aiempaa enemmän

Miesuhrien määrä kasvoi lähes 10 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Viranomaisten tietoon tulleiden pari- ja lähisuhdeväkivaltarikosten määrä kasvoi 5 prosenttia viime vuonna, kertoo Tilastokeskus. Tapauksissa oli yhteensä yli 12  000 uhria.

Erityisesti alaikäisten uhrien määrä kasvoi selvästi. Heitä oli viime vuonna 3  100, mikä on 12 prosenttia enemmän verrattuna edellisvuoteen. Viranomaisten tietoon tulleiden tapausten uhreista enemmistö oli naisia, 74 prosenttia. Miesuhrien määrä kasvoi kuitenkin edellisvuodesta lähes 10 prosenttia. Uhreista naisia oli 6  800 ja miehiä vajaat 2  500.

Aikuisten pari- ja lähisuhdeväkivallasta lähes puolet oli avio- tai avopuolison tekemää. Alaikäisten uhrien tapauksessa väkivallantekijä oli suurimassa osassa tapauksista uhrin vanhempi.

Tilastokeskuksen yliaktuaari Kimmo Haapakangas arvioi, että tapausten kasvun määrä johtuu osaltaan siitä, että tietoisuus pari- ja lähisuhdeväkivallasta on lisääntynyt.

–  Pari- ja lähisuhdeväkivalta on ollut aiempaa enemmän esillä mediassa, mikä on kasvattanut tietoisuutta asiasta. Tämä on voinut myös osaltaan rohkaista uhreja ilmoittamaan tapauksista, Haapakangas toteaa tiedotteessa.

Haapakangas muistuttaa, että läheskään kaikki pari- ja lähisuhdetapaukset eivät päädy viranomaisten tietoon. Erityisesti seurustelusuhdeväkivalta tapausten määrä jää Haapakankaan mukaan pimentoon.

Lue myös:

    Uusimmat