Tiilitalon home- ja kosteusremontti

Hei Reiska! Kiitos mielenkiintoisesta ohjelmasta. Kysymykseni koskee täystiilitalon home- ja kosteusremonttia, sillä olemme harkinneet ostavamme täystiilisen rinnetalon, jossa yhden asuinkerroksen huoneen seinässä on selvästi nähtävillä homekasvustoa. Tila on ollut vanhemman rouvashenkilön tavaravarastona, eikä ilma ole päässyt tilassa vaihtumaan. Seinä on rappauspinnoitteinen. Huoneessa ei homeesta huolimatta haise epätavalliselle. Kellariinkin tulee ainakin näin keväisin kosteutta, mutta sielläkään ei ollut mitenkään paha haju.

Miten tällaisessa tapauksessa tulisikin lähteä liikkeelle eli mitä ja missä järjestyksessä remontissa tulisikin edetä pääpiirteittäin? Taloon on myyjä teettämässä kuntoarviota ja kosteusmittausta ennen kauppaa, joten siinä selviää mahdollisesti lisää.

Onkohan kyse homeesta, vai onko sittenkin kyse valkeasta kalkin tai suolojen härmehtimisestä kosteuden vaikutuksesta betonipinnoilla. Asia selvinnee kuntoarviossa.

Joka tapauksessa molempiin ongelmiin on melko samat lääkkeet. Talon ulkopuoli on kaivettava auki ja tehtävä perustamistason alapuolelle kunnollinen salaojitus. Perustus on tehtävä ulkopuolelta kosteustiiviiksi. Lattian alapuolelta bitumikermillä ja yläpuolelta perusmuurilevyllä.

Asialle olisi eduksi, jos täyttäisit perustuksen reunustan lecasoralla. Se toimii lämmöneristeenä ja pystysalaojana. Mitä lämpimämpi rakenne, sen kuivempi se on. Pystysalaoja ei jätä vettä seisomaan perustuksia vasten, vaan laskee sen nopeasti salaojiin. Maanpinta kallistamaan poispäin rakennuksesta ja tiivis vettä läpäisemätön kerros pintaan.

Kun perustuksen ympärys on auki, laitathan kattovesille oman viemäröinnin, jotteivat ne lisää rakennuksen kosteusrasitusta turhaan. Jos kellarissasi on hometta, pese se huolellisesti hypokloriittiliuoksella. Jos se on vain kalkki- tai suolahärmää pese se vedellä. Tee kellariisi kunnollinen ilmanvaihto.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja