Tiibet nousi pääkysymykseksi Taiwanin vaaleissa

Tiibetin mellakoiden verinen tukahduttaminen on noussut pääaiheeksi Taiwanin lauantaisten presidentinvaalien loppusuoralla.

aaleissa ovat vastakkain Kuomintangin (KMT) Ma Ying-jeou, joka kannattaa suhteiden lämmittämistä Kiinan kanssa, ja DDP:n Frank Hsieh, jonka suhtautumista Kiinaan leimaa epäluulo.

Tiibetin tapahtumat ovat pakottaneet Man puolustuskannalle.

-Taiwan ei ole Tiibet. Jos minut valitaan, en salli Taiwanin tiibetisointia, Ma julisti vaalikokouksessa.

Ma sanoi alkuviikosta, että taiwanilaisten urheilijoiden lähtö Pekingin olympialaisiin kesällä voitaisiin jopa estää, jos Tiibetin levottomuudet pahenevat.

Hsieh syytti heti Mata ailahtelevaisuudesta:

-Minua arvosteltiin, kun olin huolissani Tiibetin ihmisoikeustilanteesta, mutta nyt hän äkkiä käyttääkin kovaa kieltä.

Nykyinen presidentti Chen Shui-bian ei voinut kahden kauden jälkeen asettua enää ehdokkaaksi näissä vaaleissa. Taiwanilaiset ehtivätkin jo saada tarpeekseen DPP:hen kuuluvan Chenin kiinalaisvastaisesta retoriikasta ja lukuisista korruptioskandaaleista, joihin hänen ja hänen lähipiirinsä kerrotaan sekaantuneen.

Chenin epäsuosio on ollut osaltaan nostamassa Mata parinkymmenen prosenttiyksikön johtoon mielipidekyselyissä.

Vaalien yhteydessä järjestään myös kaksikin kansanäänestystä Taiwanin pyrkimisestä YK:n jäsenmaaksi. DPP:n sponsoroimassa kansanäänestyksessä kysytään, olisiko YK:n jäsenmaaksi yritettävä Taiwan-nimen alla. KMT:n versiossa puolestaan kysytään jäseneksi yrittämistä millä nimellä tahansa.

Koska Taiwanin tunnustaa diplomaattisesti nykyisin vain runsaat 20 pikkuvaltiota, ei ole suurta väliä, kumpi versio voittaa vai voittaako kumpikaan.

Epävarma tulevaisuus

Kiina pitää rannikkonsa edustalla sijaitsevaa Taiwanin saarivaltiota omana maakuntanaan, joka on tilapäisesti erossa emämaasta - olkoonkin että ero on kestänyt jo yli puoli vuosisataa. Kiina on sanonut liittävänsä ajan oloon Taiwanin muun Kiinan yhteyteen tarvittaessa vaikka voimakeinoin.

DPP:n tavoitteena on Taiwanin itsenäisyys, kun taas KTM kannattaa Taiwanin ja Kiinan yhdistymistä taiwanilaisten ehdoilla. Kiinan mukaan itsenäisyysjulistus johtaisi sotaan, eikä KTM:n tavoitteen toteutuminen näytä kovinkaan luultavalta. Niinpä valtaosa taiwanilaisista pitää mielipidekyselyjen mukaan parhaana, että asiat pysyvät nykyisellään.

Myös ulkomaailman mielestä on parasta pitää Taiwanin ja Kiinan suhteet nykyiselleen niiden epämääräisyydestä huolimatta.

Yhdysvallat on luvannut toimittaa Taiwanille puolustuskalustoa ja ilmoittanut suhtautuvansa "vakavalla huolestuksella" Kiinan mahdolliseen hyökkäykseen Taiwania vastaan. Kukaan ei siten voi olla varma, johtaisiko Kiinan hyökkäys Taiwania vastaan myös amerikkalaisten osallistumiseen sotatoimiin.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat