Tietovuoto vahvisti Panaman kyseenalaista imagoa rahanpesun kehtona

Panaman hallitus on vannonut auttavansa tahoja, jotka haluavat aloittaa rikostutkintoja Mossack Fonseca -lakifirman tietovuodon paljastamista mahdollisista väärinkäytöksistä. 

Tietovuodon kohteeksi joutunut yritys on yksi Panaman tunnetuimmista lakiyrityksistä. Sen on raportoitu auttaneen kansainvälisiä asiakkaitaan veronkierrossa.  

Lakifirmalta vuodettiin noin 11 miljoonaa asiakirjaa kansainväliselle medialle. Aineistossa mainitaan muun muassa poliitikkoja, liike-elämän vaikuttajia ja kuuluisuuksia eri puolilta maailmaa. 

Kolaus jo kärsineelle maineelle

Keski-Amerikassa sijaitsevan Panaman finanssisektori on maalle erittäin tärkeä: se muodostaa noin 80 prosenttia neljän miljoonan asukkaan maan bruttokansantuotteesta.  

Maa pyrkii markkinoimaan itseään ulkomailla liike-elämämyönteisenä bisneskeskittymänä, joka tukee pankkitoimintaa ja investointeja. Panaman imagoon liittyvät mielikuvat kähmyisistä veronkiertojärjestelyistä ja rahanpesusta ovat maan hallinnolle kiusallisia.  

Maa on lähivuosina pyrkinyt putsaamaan finanssialaansa ja onnistui punnertautumaan pois kansainväliseltä "mustalta listalta", jolla listataan epäiltyjä rahanpesukeskittymiä. Helmikuussa maa poistettiin myös kansainväliseltä listalta maista, joissa rahoitusalaa koskeva lainsäädäntö on maailman löyhimpiä. 

Tuore tietovuoto heittää varjon näiden pyrkimysten ylle.  

OECD:n verotusasioista vastaava johtaja Pascal Saint-Amans totesi eilen ranskalaiselle iTele-kanavalle, että Panamasta on tullut "läpinäkymättömin valtio maailmassa". 

Läpinäkyvyyden lisäämistä vaadittu jo kauan 

Vaikka suuri osa tietovuodon paljastamista verojärjestelyistä eivät ole sinällään laittomia, ne ovat usein olleet poliittisesti hyvin arveluttavia ja mahdollisia toteuttaa, koska Panaman rahoitusala ei ole kansainvälisesti verrattuna läpinäkyvä. 

Ulkomaat ovat painostaneet Panamaa jo kauan lisäämään läpinäkyvyyttä, rajoittamaan pankkisalaisuutta ja jakamaan tietoja muiden valtioiden kanssa. Korruptiota mittaava Transparency International on sijoittanut Panaman läpinäkyvyyslistallaan sijalle 72. Listalla on 168 maata. 

Viime kuussa Panaman ulkoministeri ja varapresidentti Isabel De Saint Malo vakuutti BBC:n haastattelussa maansa olevan "täysin omistautunut" rahoitusalan läpinäkyvyyden lisäämiselle. 

Maa on kuitenkin huolissaan säädösten kiristämisen vaikutuksista sen rahoituslaitoksille, varapresidentti lisäsi haastattelussa.  

Putin lähipiireineen veroparatiisipaljastusten keskiössä 2:44

Lue myös:

    Uusimmat