Tietoturvaspesialisti Mikko Hyppönen MTV:n Uutisextrassa: Suomessa nähdään lähikuukausina iso lunnastroijalaistapaus

10:10
Katso haastattelu: Näin F-Securen tietoturva-asiantuntija Mikko Hyppönen kertoo Vastaamo-kiristäjän tekemästä virheestä.

Tietoturva-asiantuntija, F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppösen mukaan yritys- ja yksityiskäyttäjiä jo vuosia piinanneista lunnastroijalaisista on tullut entistä vaarallisempia.

Rikolliset ottavat kopioita yrityksen kriittisistä tiedoista ja vaativat varastetuista tiedoista kovia lunnaita. Jos maksua ei kuulu, yrityksen salaisia ja arkaluontoisia tietoja päättyy julkiselle verkkosivustolle nettiin.

Maailmalla yritykset ovat maksaneet rikollisille jopa kymmenen miljoonan lunnaat.

– Tämä ongelma on vakava, ehkä vakavin tietoturvaongelma, ja se vain pahenee, Hyppönen sanoo MTV:n Uutisextran haastattelussa.

Hyppösen mukaan myös Suomessa korkean profiilin lunnastroijalaisten aika koittaa pian.

– Suomessa tällainen iso lunnastroijalaistapaus tullaan näkemään ihan lähikuukausina, Hyppönen ennakoi.

Lunnastroijalaishyökkäyksiä on ollut muun muassa terveydenhuollon järjestelmiä vastaan Britanniassa, Tsekissä ja Yhdysvalloissa.

Vastaamo-kiristäjä teki virheen

Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurto ja kiristys -tapaus on pitänyt viranomaisten apuna toimineen Hyppösenkin kiireisempänä kuin vuosiin. Juttua tutkiva keskusrikospoliisi käy paraikaa läpi valtavaa data-aineistoa. Se voi viedä aikaa vielä jopa vuoden päivät.

Hyppösen mukaan mahdollisuudet tekijän tai tekijöiden jäljille pääsyyn ovat koko ajan olemassa ja Ransom_man -nimellä toiminut kiristäjätaho saattaa vielä löytyä.

– Vastaamo-tutkinnassa todistusaineistoa on poikkeuksellisen paljon ja mitä enemmän on todistusaineistoa, sitä todennäköisempää on, että jotain myös selviää, Hyppönen sanoo.

Hyppönen kertoo haastattelussa esimerkin yhdestä johtolangasta, joka selvisi kiristäjän verkossa tekemien virheiden ja vuodon seurauksena.

Johtolanka liittyi yhdysvaltalaiseen yksityishenkilöön. Ransom_man oli yrittänyt murtaa tämän henkilön tunnuksia ja salasanoja. Hyppösen mukaan on mahdollista, että kyseinen henkilö tietää, kuka Ransom_man oikeasti on. Syy siihen, miksi Ransom_man jahtasi juuri tätä yhdysvaltalaishenkilöä, ei toistaiseksi ole selvinnyt.

Uutisextra lauantaina klo 19.10-19.20 MTV3-kanavalla ja MTV.fi-palvelussa!

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja