Tietoturva-asiantuntija: EU:n hyväksymä kiistelty tekijänoikeusdirektiivi johtaa valeuutisten lisääntymiseen

Mitä meidän pitäisi tietää somesodasta? 7:58

Tietoturva-asiantuntija Petteri Järvinen uskoo uuden tekijänoikeusdirektiivin johtavan valeuutisten lisääntymiseen ja virallisten uutissivustojen materiaalin estoihin. Katso keskustelu yllä olevalta videolta!

EU-parlamentti hyväksyi viime viikon lopussa kiistelyä herättäneen tekijänoikeusdirektiivin. Direktiivin tarkoituksena on saada suuret internetyhtiöt, kuten Facebook ja Google, maksamaan mediayhtiöille sekä esimerkiksi musiikin- ja taiteentekijöille tekijänoikeuskorvauksia.

Lain vastustajat ovat muun muassa pelänneet, että direktiivi "tuhoaa internetin" sekä estää niin meemien, uutisten ja taiteen leviämisen verkossa. Lisää tekijänoikeusdirektiivistä voi lukea täältä.

"Uutisia ei sitten pysty Facebookissa jakamaan"

Huomenta Suomessa keskiviikkoaamuna vieraillut tietotekniikka- ja tietoturva-asiantuntija Petteri Järvinen on huolissaan uudesta asetuksesta nimenomaan kyberturvallisuuden näkökulmasta.

Kyberuhkista puhuttaessa Järvinen mainitsee niin somemanipuloinnin kuin myös nettilaitteiden tietoturvaongelmat.

– Se [tekijänoikeusdirektiivi] tulee johtamaan valeuutisten lisääntymiseen, koska valeuutissaitit mielellään levittää sitä omaa sanomaansa, eivätkä ne vetoa tekijänoikeuksiin tai vaadi korvauksia, mikä tämän lain perusteella ehkä voisi olla mahdollista, Järvinen sanoo ja jatkaa:

– Ne, jotka asiallisia uutisia jakavat, kuten MTV, niin voi olla, että heidän uutisia ei jatkossa sitten pysty Facebookissa jakamaan, sitä rajoitetaan tai ne laitetaan seinällä alhaisemmalle prioriteetille, jolloin ne tavoittavat vähemmän ihmisiä.

"Ihan käsittämätöntä"

Uuden tekijänoikeusdirektiivin yhteydessä on spekuloitu myös sitä, että urheilukilpailuista tulisi jatkossa tekijänoikeudella suojattua kuvamateriaalia. Järvisen mukaan tämä ajatus on "aivan pöllö" ja sen täytyy olla virhe.

– Se tarkoittaisi, että urheilutapahtuman järjestäjällä olisi tekijänoikeus siihen tapahtumaan. Heillä on muita oikeuksia, mutta että ne tuotaisiin tekijänoikeuden piiriin on ihan käsittämätöntä.

Ennen direktiivin voimaantuloa EU-komissio neuvottelee vielä 28 jäsenmaata edustavan neuvoston kanssa tekijänoikeuslakien täsmennyksestä uuden direktiivin ehdoilla.

Katso yllä olevalta videolta keskustelua myös tämän hetken pahimmista tietoturvauhista ja yksilön tekojen vaikutuksesta koko Suomen digitaaliselle turvallisuudelle!

Lue myös:

    Uusimmat