"Israelilla on oikeus kansanmurhaan" – Ruotsin pääministerin vääristelty sitaatti leviää

Ruotsin pääministerin Ulf Kristerssonin kommentit Göteborgissa pidetyssä kyselytilaisuudessa ovat alkaneet elää omaa elämäänsä arabimaailman medioissa. 

Asiasta uutisoivan Aftonbladetin mukaan sotku käynnistyi, kun Kristersson totesi paikalla olleille Palestiinaa kannattaville mielenosoittajille, että Israelilla on ”oikeus kansa…”. Hetkeä myöhemmin Kristersson korjasi aloittamaansa lausetta sanomalla, että Israelilla on oikeus puolustautua.

Ruotsin pääministerin sitaatti lähti kuitenkin leviämään täysin virheellisessä muodossa. Paikallaolijat alkoivat kovaan ääneen kysellä, sanoiko pääministeri, että ”Israelilla on oikeus kansanmurhaan.”

Väärä sitaatti lähti seuraavaksi leviämään arabiankielisissä medioissa. Muun muassa qatarilainen Al Araby kertoo Kristerssonin sanoneen, että Israelilla on oikeus tehdä kansanmurha.

Väärää tietoa ovat totuutena levittäneet myös turkkilainen TRT World sekä Ruotsissa aktiivinen LVU-disinformaatiokampanja, joka levittää muun muassa salaliittoteorioita Ruotsin viranomaisten toiminnasta muslimilapsia kohtaan.

Lisäksi videoklippi tilanteesta leviää sosiaalisessa mediassa.

Bensaa liekkeihin

Terrorismitutkija Magnus Ranstorparvioi Aftonbladetille, että sitaattisotku kasvattaa entisestään Ruotsiin kohdistuvaa uhkaa. 

Hän kuvailee tapahtunutta suoranaiseksi polttoaineeksi turvallisuusuhille, sillä tuoreessa muistissa ovat vielä Ruotsissa tapahtuneet Koraanin polttamiset ja muu kuohunta.

– Tämä levittää narratiivia, jonka muukaan Ruotsi on muslimivihamielinen maa, tutkija luonnehtii tilannetta.

Ranstorpin mukaan myös Turkki ja Venäjä voivat yrittää käyttää tapahtunutta hyödykseen.

Jenginuorilla pelottavia asenteita Ruotsissa: "Hyvä jos elää 25-vuotiaaksi" 6:29
Katso myös: Jenginuorilla pelottavia asenteita Ruotsissa: "Hyvä jos elää 25-vuotiaaksi"

Lue myös:

    Uusimmat