Mainos

Tietosuojavaltuutetulta tyrmäys: Tullin annettava tiedot epäiltyjen rekisteristä

Tietosuojavaltuutettu katsoi, että tullin on annettava pyytäjälle häntä koskevat tiedot tullin epäiltyjen rekisteristä. Tulli on valittanut päätöksestä hallinto-oikeuteen.

Tietosuojavaltuutettu määräsi tullin kertomaan pyytäjälle, mitä tietoja hänestä on tallennettu tullin epäiltyjen rekisteriin ja Euroopan tullitietojärjestelmään.

Tietosuojavaltuutettu ei hyväksynyt tullin perusteluja, joissa vedottiin poliisin rekisteriä koskevaan lainsäädäntöön sekä Suomen tai EU:n tärkeän taloudellisen edun turvaamiseen. 

Tullin rekisteriä kutsutaan valvontatietorekisteriksi. Se on samankaltainen kuin poliisin epäiltyjen rekisteri.

Perustelu yksilöimätön

Kuopiolainen Juha Rautiainen kysyi viime syksynä tullilta, mitä tietoja hänestä on tallennettu rekistereihin. Taustalla oli Rautiaisen oma epäilys siitä, että niihin olisi kirjattu epäasiallisia tietoja.

Poliisilla ja tullilla omat epäiltyjen rekisterit

Poliisin epäiltyjen rekisteri nousi julkisuuteen noin vuosi sitten, kun MTV:n 45 minuuttia -ohjelma paljasti, että keskusrikospoliisi oli merkinnyt epäiltyjen joukkoon myös Venäjän presidentin Vladimir Putinin.

Myöhemmin kävi ilmi, että rekisteriin oli merkitty virheellisin perustein kymmeniä ihmisiä.

Poliisin epäiltyjen rekisterin osalta rekisteröidyillä ei ole oikeutta tietää, mitä tietoja heistä on sinne tallennettu. Näin määrätään laissa, joka koskee henkilötietojen käsittelyä poliisitoimessa. 

Tullin valvontatietojärjestelmän osalta tarkastusoikeuden rajoitusta ei ole säädetty. Niinpä asiassa sovelletaan henkilötietolakia. Sen mukaan tarkastusoikeutta voi rajoittaa vain tietyillä perusteilla (muun muassa valtion turvallisuuden vaarantuminen, vakavan terveysvaaran aiheutuminen, rikosten selvittämisen vaarantuminen ja Suomen taloudellisen tai rahoituksellisen edun vaarantuminen). 

Tietosuojavaltuutettu korostaa tuoreessa päätöksessään, että rajoittamispäätös tulee harkita ja perustella tapauskohtaisesti. 

Tulli kieltäytyi. Oman rekisterinsä osalta tulli vetosi yllättäen siihen, että poliisinkaan epäiltyjen rekisteriin ei ole omien tietojen tarkastusoikeutta. Tietosuojavaltuutettu kuitenkin totesi, että poliisin rekisteriä koskevaa lainsäädäntöä ei voi soveltaa tulliin. 

EU-rekisteriä koskevan pyynnön tulli puolestaan torjui vetoamalla henkilötietolain kohtaan, jonka mukaan tiedot voidaan jättää antamatta, jos siten turvattaisiin Suomen tai EU:n tärkeä taloudellinen tai rahoituksellinen etu.

Tätäkään perustelua tietosuojavaltuutettu ei hyväksynyt. Sen mukaan tulli ei perustellut, miten juuri Rautiaista koskevien tietojen antamatta jättäminen olisi välttämätöntä tällaisen edun turvaamiseksi. 

Tulli ei tyydy päätökseen

Tietosuojavaltuutettu antoi ratkaisunsa tammikuun puolivälissä. 

Rautiainen kertoi tänään MTV:lle, että hän pyysi heti päätöksen jälkeen tullia luovuttamaan tiedot.

– Siitä on nyt jo kuukausi eikä mitään vastausta ole kuulunut. Pitää varmaan alkaa kohta tehdä valitusta tästäkin, Rautiainen toteaa.

Syy hiljaisuuteen selviää Kuopion hallinto-oikeudesta. Tulli on valittanut sinne tietosuojavaltuutetun päätöksestä. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.