Mainos

Tieto-Finlandia palkinto on luovutettu Elina Sanalle

Toimittaja Elina Sanan kansainvälistäkin kiinnostusta herättänyt Luovutetut. Suomen ihmisluovutukset Gestapolle sai tämänvuotisen Tieto-Finlandia-palkinnon. 26000 euron tunnustuksen saajan valitsi kuuden ehdokkaan joukosta toimittaja Hannu Taanila.

Tieto-Finlandian valintalautakunnalle lähetettiin alun perin 161 teosta, joista lautakunta hyväksyi varsinaisiksi ehdokkaiksi kuusi teosta. Lopullisen valinnan teki kirjailija Hannu Taanila.Taanila piti julkistamistilaisuudessa värikkään puheen, jossa hän antoi Elina Sanan kirjalle sekä risuja että ruusuja.

Odotettu valinta

Luovutetut on ollut runsaasti esillä julkisuudessa. Sana kertoo kirjassaan Suomen ihmisluovutuksista Natsi-Saksalle toisen maailmansodan aikana. Kirjan mukaan luovutettuja oli noin 3000. Aiemmin on puhuttu alle kymmenestä luovutetusta. Muun muassa Simon Wiesenthal -keskus on vaatinut Suomea selvittämään ihmisluovutukset ja saattamaan syylliset oikeuden eteen. Palkinnon saajan valinnut Hannu Taanila kommentoi julkisuutta myös puheessaan.

- Tehtävääni on helpottanut se, että olemme useammasta kuin yhdestä lehdestä saattaneet lukea, minkä kirjan palkittavaksi valitsen. Olen kumminkin päättänyt tehdä niin kuin lapset tekevät kahden-kolmen vuoden iässä: Anna minä itte!

"Kohu tyypillistä sinivalkoista älämölöötä"

Taanila kommentoi kirjan aiheuttamaa kohua primitiiviseksi, mutta tyypilliseksi sinivalkoiseksi älämölööksi.

- Virallisesti julkisuudessa ovat kirjan arvovaltaisimmat arvioijat sanoneet, että tämähän on kaikki ollut tiedossa jo pitkään, että ei tässä mitään uutta. Tähän käy sanoa, että jos se on ollut tiedossa jo pitkään, miksi ette ole itse tätä tietoa sanoiksi saattaneet?, Taanila jyrähti.

Täysin kritiikittä Taanila ei Luovutetut -teosta palkinnut. Hänen mukaansa kirja oli vaikealukuinen, vailla kunnollisia lähdeviitteitä ja monilta osilta huolettoman toisenvarainen. Taanila kuitenkin huomautti, että tekijä on dokumenttiaineiston osalta ollut erittäin tarkka ja huolellinen. Lisäksi hän mainitsi palkintoperusteissa kirjailijan oman läsnäolo tekstissä.

- Vielä on tekijä tässä tekstissä itseymmärryksensä ja itsensä ilmoittamisen puolesta läsnä toisinaan sellaisella tavalla, että tämmöisellä vanhalla mutta krantulla miehellä melkein tuskan hiki nousee, Taanila kuvaili.

"Sana ei moralisoi"

Taanilan mielestä kirjan tärkein piirre on se, että Elina Sana ei moralisoi eikä saarnaa. Taanilan mukaan kirjoittaja noudattaa periaatetta, jonka mukaan ei pidä olla tuomarin vaan lääkärin asemassa. Lopuksi Taanila vertasi Luovutetut -teosta raamatulliseen kielletyn puun hedelmään ja kehottaa syömään siitä.

- Syökäämme, sillä sitten tapahtuu, että meidän silmämme avautuvat ja huomaamme olevamme alasti. Meistä tulee tietoisia ja vastuullisia subjekteja.

Toimittaja Elinan Sanan kansainvälistäkin kiinnostusta herättänyt Luovutetut. Suomen ihmisluovutukset Gestapolle sai tämänvuotisen Tieto-Finlandia-palkinnon. 26000 euron tunnustuksen saajan valitsi kuuden ehdokkaan joukosta toimittaja Hannu Taanila.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 08.01.2004).

Elina Sana toivoo kansainvälistä foorumia, jossa julkisesti keskusteltaisiin Suomen asemasta ja toiminnasta toisen maailmansodan aikana.

(Huomenta Suomi 09.01.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.