Tiesitkö tämän suomalaisista kananpojista?

Suomessa kananpoikien kasvatuksen koko ketju on sitoutunut kansalliseen laatujärjestelmään, eli niin sanottuun Hyvään tuotantotapaan. Suomalaisilla siipikarjatiloilla asiat hoidetaan viimeisen päälle kunnolla ja vastuullisuuden periaatteita noudattaen.

Myös Kariniemen kotitiloilla kananpoikien kasvatuksessa vastuullisuus ja eläinten hyvinvointi ohjaavat toimintaa. Kaikki Kariniemen kotitilat ovat niin sanottuja sopimustiloja, eli tuottajat ovat vahvasti sitoutuneet työhönsä ja toiminnan kehittämiseen pitkäjänteisesti. Monet tilat ovat jo ehtineet kulkea sukupolvelta toiselle, jolloin tieto, taito ja kokemus kananpoikien kasvattamisesta ovat pysyneet perheessä ja Kariniemen tuotteiden tuotantoketjussa.

Siipikarjaketju muodostuu useasta osasta: nuorikkokasvatuksesta, munituksesta, hautomosta ja kananpoikien kasvatuksesta sekä tuotannosta. Kaikki Kariniemen ketjun tilat sijaitsevat suhteellisen pienellä alueella Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa, näin ollen toimien myös merkittävänä työllistäjänä alueella.

5 asiaa, joita et ehkä vielä tiennyt kananpoikien kodista eli kanalasta?

Kananpojat kasvatetaan turvallisesti lattiakanaloissa, missä linnuilla on lämmin ja hyvä olla. Näin vältytään muun muassa monilta eläintaudeilta.

Sisällä kanaloissa linnut saavat tepastella vapaasti. Ne voivat nukkua, kylpeä, syödä ja kuopsutella omien tarpeidensa mukaan lattian peittävällä paksulla pehmeällä turvepehkulla, joka toimii niille monipuolisena virikkeenä.

Turve, joka on erityisesti Suomessa käytetty pehkumuoto, imee kosteutta hyvin ja auttaa pitämään kanalan ilmanlaadun hyvänä. Tämä on myös linnuille huomattavasti mukavampi alusta kuin monissa maissa käytetyt kovat oljet.

Kasvattaja käy kanalassa useita kertoja päivässä seuraten mm. lintujen käyttäytymistä ja liikkumista, tarkkailee terveyttä sekä huolehtii kasvuoloista, kuten lämpötilasta, kosteudesta, juomasta ja ruokinnasta vuorokauden ympäri seitsemänä päivänä viikossa.

Kananpoika syö elämänsä aikana reilu 4 kg rehua: kotimaista viljaa (vehnää, kauraa ja ohraa), kasviperäistä valkuaista, kivennäisiä, hivenaineita ja vitamiineja. Rehut on tarkkaan suunniteltu täyttämään lintujen tarpeet eri kasvuvaiheissa. Monet linnut saavat ruoakseen myös kotoista, tilalla lisättyä kokojyväviljaa.

Hyvinvoivat linnut elävät ja kasvavat hyvin. Sen huomaa myös tuotteiden laadusta. Kariniemen kananpojasta saa monenmuotoisia herkkuja syksyn pimeneviin iltoihin.

Kananpojan palapaisti

Palapaisti kuuluu syksyyn. Tässä ohjeessa käytetään kevyttä ja maukasta broilerinlihaa, joka on valmiiksi maustettu laakerinlehdillä ja maustepippureilla.

1 pkt Kariniemen Kananpojan palapaisti, miedosti suolattu (noin 800 g)
3 porkkanaa
1 sipuli
1 palsternakka
1 rkl öljyä
1 ruukku tuoretta persiljaa
suolaa

Kuori ja pilko juurekset reiluiksi paloiksi. Laita öljy pataan ja kuumenna, ruskista Kananpojan palapaisti kevyesti. Lisää juurekset ja vettä niin että pata peittyy. Lisää pieni ripaus suolaa.

Hauduta noin 45 minuuttia. Silppua persilja ja mausta palapaisti persiljalla, maista ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.

Kananpojan kevyet sisäfileet ja paistettuja sieniä

Kananpojan sisäfileet ovat kevyttä ja nopeasti valmistuvaa herkkua. Tässä ohjeessa niiden kanssa tarjotaan korianterilla ja kiinalaisella hoisin-kastikkeella maustettuja sieniä. Voit käyttää reseptissä myös oman sienisatosi antia.

1 pkt Kananpojan kevyet sisäfileet, miedosti suolattu
1 rkl öljyä
1 rasia sieniä (esim. siitake, osterivinokas tai herkkusieni)
2 rkl hoisin-kastiketta
tuoretta korianteria
2 dl jasmiiniriisiä

Mittaa kattilaan 2 dl jasmiiniriisiä ja 4 dl vettä. Laita kansi päälle ja keitä riisi kypsäksi. Pilko sienet reilun kokoisiksi paloiksi.

Paista Kananpojan sisäfileitä pannulla tilkassa öljyä, kunnes ne ovat kypsiä ja kullanruskeita. Nosta fileet syrjään ja ruskista sienet kevyesti pannulla tilkassa öljyä.

Mausta sienet hoisin-kastikkeella ja ripottele päälle tuoretta korianteria makusi mukaan.

Lisätietoja Kariniemen vastuullisuusohjelmasta: www.kariniemen.fi.

Artikkelin tarjoaa: Kariniemen kotitila

Artikkelin tarjoaa:
Kariniemen kotitila

Lue myös:

    Uusimmat