Tiesitkö tämän kotitalousvähennyksestä?

Voit saada kotitalousvähennyksen, eli vähentää osan maksamistasi palveluistasi verotuksestasi, kun teetän tavanomaista kotitalous- tai hoitotyötä. Kotitalousvähennystä saa myös asunnon tai vapaa-ajan asunnon kunnossapito- ja perusparannustyön teettämisestä.

Esimerkki kotitalousvähennyksestä:

Jos teetät työtä ennakkoperintärekisteriin merkityltä yritykseltä, saat vähentää 45 % arvonlisäverollisesta työkorvauksesta. Omavastuu on 100 euroa. Jos siis esimerkiksi maksat vuodessa 2000 euroa siivouspalveluista, saat kotitalousvähennyksiä yhteensä 800 € (2000*0,45=900, 900-100=800).

Kotitalousvähennys vähentää suoraan maksettavaa veroa. Monet muut verovähennykset tehdään ansiotulosta, jolloin niiden vaikutus on suhteessa vähäisempi.

Faktoja kotitalousvähennyksestä

– Vuonna 2014 enimmäismäärä on 2 400 euroa. Puolisot voivat saada kotitalousvähennystä yhteensä 4800 euroa. Kotitalousvähennyksen omavastuu on 100 euroa.

– Saat vähennystä tavanomaisen kotitalous-, hoiva- ja hoitotyön sekä kunnossapito- ja perusparannustyön lisäksi myös tietotekniikan asennus- ja neuvontapalveluista.

– Kotitalousvähennystä voi hyödyntää kodinhoitopalvelujen ostamiseen itselle, omille vanhemmille ja appivanhemmille.

– Kotitalousvähennystä ei saa, jos samaa työtä varten on saatu omaishoidon tukea, lasten kotihoidon tai yksityisen hoidon tukea tai työnantajalle maksettavaa palkka- tai matalapalkkatukea. Kunnan myöntämä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluseteli estää myös vähennyksen. Tuki estää vähennyksen vain siinä tapauksessa, että se on saatu juuri kyseistä työtä varten.

– Tavanomaisiksi kotitaloustöiksi ei lasketa muun muassa seuraavia: jätteiden kuljetus, likakaivon tyhjennys, muutto- tai kuljetuspalvelut tai erityistä ammattitaitoa vaativa suunnittelutyö, jonka tekee esimerkiksi sisustussuunnittelija, arkkitehti, insinööri tai muu vastaava henkilö. Näiden palvelujen teettämisestä ei saa siis kotitalousvähennystä.

– Vähennys myönnetään vain työn osuudesta, ei matkakuluista tai tarvikkeista.

– Kotitalousvähennyksen laskeminen riippuu siitä maksatko palkkaa työntekijälle vai korvauksen yritykselle laskua vastaan. Jos ostat työn ennakkoperintärekisteriin merkityltä yritykseltä, saat vähentää 45 % arvonlisäverollisesta työkorvauksesta. Jos palkkaat henkilön työsuhteeseen, saat vähentää 15 % maksamastasi palkasta sekä palkkaan liittyvät työnantajan sivukulut.

Juttua korjattu kahteen kertaan 21.2.2014. Kotitalousvähennyksen laskuesimerkissä oli virhe. Lisäksi jutussa väitettiin, että kotitalousvähennys vähentää ansiotuloja, ja sitä kautta vähentää myös veroa. Kotitalousvähennys tehdään kuitenkin suoraan verosta. Asia tarkastettu verohallinnosta puhelimitse.

Lähde: kela.fi

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat