Tiesitkö? Tämä söpöliini on puutarhurin paras kaveri!

Suloiset siilit ovat käteviä puutarhurin apulaisia, joita voi kutsua varsinaisiksi ”tuhohyönteisimureiksi”. Jos puutarhaasi siis ilmestyy oma siilivierailija, olet varsin onnekas!

Siiliin voi törmätä omassa pihapiirissään melkeinpä ympäri Suomen: se on levinnyt etelästä aina Tornioon ja idässä Kuhmon korkeudelle saakka. Nämä piikikkäät veijarit tuovat itse asiassa aitoa Jurassic Park -henkeä suoraan kotipuutarhaamme, sillä laji ei ole juuri muuntunut miljooniin vuosiin. Siilit kuuluvatkin eläviin fossiileihin.

Siilit pitävät tuholaisia kurissa

Sen lisäksi, että siilit ovat varsin suloisia pikku elämiä – ja eläviä todisteita dinosaurusten ajoilta – ne ovat korvaamattomia apureita omassa kotipuutarhassa. Niitä voisi kutsua jopa puutarhureiden parhaiksi tovereiksi, sillä siilien ruokavalioon kuuluvat monet puutarhojen tuholaiset.

Siilit popsivat poskiinsa mieluusti esimerkiksi etanoita ja kotiloita, jotka tuottavat usein harmaita hiuksia pihapiiriensä kasveja suojeleville viherpeukaloille. Puutarhoissa tuhoja aiheuttavien etanoiden ja kotiloiden määrät ovat olleet lisääntymään päin myös Suomessa, eikä niistä eroon pääseminen ole helppoa. Tasaisin väliajoin pihapiirissä vierailevat siilit pitävät omalta osaltaan etanaongelmaa kurissa.

Etanoiden lisäksi siilien ruokavalioon kuuluvat muun muassa kovakuoriaiset, toukat, madot, lehtoluteet, muurahaiset ja hämähäkit. Siilit toimivatkin puutarhan ”tuhohyönteisimureina”, eivätkä vaadi vaivoistaan palkkaa – ekologisuudesta puhumattakaan.

Kuinka palkita siiliapuri?

Taataksesi siiliapurin viihtymisen pihamaalla, voit kokeilla muutamaa kikkaa. Vaikka siilit ovat rauhoitettuja, niitä voi ruokkia. Parhaiten niille maistuu esimerkiksi keitetty kala, jonka lisäksi tavallinen kissanruoka on mainio vaihtoehto. Juomaksi siileille voi tarjota raikasta vettä – eikä siis maitoa, kuten yleensä luullaan.

Yksi vaihtoehto siilien houkuttelemiseksi omaan pihapiiriin on myös jättää yksi puutarhan nurkkaus hieman huolettomampaan kuosiin. Siilit nimittäin viihtyvät parhaiten luonnontilaisessa ympäristössä, jossa jokainen ruohonkorsi ja kasvi eivät ole sentilleen tuunattuja. Siileille voi myös rakentaa puutarhaan myös oman talvehtimismajan.

Vaikka siilit ovat villieläimiä, ne tottuvat ihmiseen suhteellisen helposti. Jos kohtelet niitä hyvin, ne palkitsevat sinut apurimaisilla otteillaan – ja sulokkuudellaan tietysti.


Lähteet: The Independent, Wikipedia, www.siilikiikarissa.fi

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja