Tiesitkö: Tällaiset alueet ovat rottien suosiossa Helsingissä

Mika Ilmasti Helsingin ympäristökeskuksesta kertoo, että rotat suosivat erityisesti vanhoja asuinalueita, joissa rakennuskanta on vanhaa. Esimerkiksi Kallio ja Töölö ovat jyrsijöille otollisia seutuja.

Mika Ilmasti Helsingin ympäristökeskuksesta kertoo, että Helsingin rottakanta ei ole tällä hetkellä erityisen hälyttävä.

– Eniten rottakantaan vaikuttavat esimerkiksi kovat pakkaset. Jos tulee leuto talvi, niin silloin myös rottia esiintyy enemmän, koska kylmästä ajasta on helpompi selviytyä, Ilmasti toteaa.

Alueellisia eroja kuitenkin on. Ilmastin mukaan etenkin vanhat asuinalueet joiden rakennuskanta on iäkkäämpää, ovat rottien suosiossa.

– Jokaisessa kaupunginosassa niitä on, mutta joissain enemmän kuin toisissa. Rottia esiintyy pisteittäin, eli joissain kortteleissa jyrsijöitä ei ole lainkaan, mutta sitten muutaman korttelin päässä voi olla runsaskin kanta.

Myös katutyöt ja muu meteli vaikuttavat rottien esiintyvyyteen.

– Rotat pitävät rauhallisista alueista, joten esimerkiksi räjäyttely ja katujen aukaiseminen saa ne liikkeelle. Toisaalta silloin myös havaintoja tehdään enemmän, jolloin ihmiset voivat kokea että rottaongelma on suurempi.

Erityisesti toimiva jätehuolto ja rakenteiden kunto ovat tärkeitä asioita rottien torjunnassa kaupungissa.

– Meillä kiinnitetään hyvin huomiota rottien torjuntaan, esimerkiksi lintujen ruokinta on kielletty ja rakennuksissa on rottavarmenteita. Jos esimerkiksi ilmanottoaukkojen ja läpivientien tiivistyksissä on virheitä, saattavat rotat löytää helpommin lämpimän majapaikan.

Hannele Lampela/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja