Tiesitkö: Nämä kuuluisat luovat tuotokset ovat syntyneet unessa!

Moni luova teos on syntynyt unen aikana, ja suoraan unista voi hakea ideoita esimerkiksi kirjoittamiseen.

Unet ja luovuus liittyvät vahvasti yhteen. Luovuutta ja ideoita voi ammentaa suoraan unista – mikäli omaa yhteyden unimaailmaansa.

– Yhteys täytyy olla. Eihän se toimi niin, ettei ole ikinä kuunnellut unia eikä muista unia, ja sitten vain lähtee luomaan. Yhteys ja luottamus täytyy olla, kuvaa psykoterapeutti, uniohjaaja- ja kouluttaja Anne Lindholm-Kärki.

Lindholm-Kärjen oman kokemuksen mukaan uni toimii materiaalina luovalle tuotokselle. Hän ohjaa itse kollegansa kanssa kehittämäänsä unikirjoittamista, jossa ihmiset kirjoittavat unistaan esimerkiksi runoja ja tarinoita.

– Miten helppoa on lähteä kirjoittamaan sen unen pohjalta! Tämä koskee muutakin luovuutta. Uni on luova (asia) meissä. Kun lähden unesta liikkeelle, ei tule sellaisia tunteita, että miten kirjoittaisin. Teksti lähtee syntymään.

Pikkuväen tekosia

Moni luova teos on syntynyt unen aikana.

Giuseppe Tartini, 1700-luvulla elänyt säveltäjä, sävelsi Paholaisen trillin. Hän sanoi, että kun hän heräsi (unesta), hän tiesi, että on tehnyt elämänsä parhaan työn. Se, mitä hän sai siitä paperille, ei ollut ihan se koko upeus, mutta se oli silti hänen paras sävellyksensä, kuvaa Lindholm-Kärki.

Tarinoita on muitakin: Lindholm-Kärjen mukaan Akselin ja Elinan häävalssi syntyi kahdelta yöllä, kun Heikki Aaltoila heräsi säveltämään.

– Kirjailija Robert Louis Stevenson, joka on kirjoittanut Dr. Jekyll ja Mr. Hyden, näki lapsena paljon painajaisia. Hän oppi käymään dialogia unimaailmansa kanssa ja oppi pyytämään unilta apua. Hän puhui pikkuväestä ja sanoi, että varsinkin rahapulassa hän tilasi tarinoita unilta. Ja sai niitä, Lindholm-Kärki kuvailee.

– Dr. Jekyll ja Mr. Hydestä hän ottaa kunnian vain siitä, että kirjoitti sen kohtuuhyvään kieliasuun, osti postimerkin ja postitti sen kustantajalle. Pikkuväelle kuuluu koko kunnia siitä tarinasta.  

Lue myös:

    Uusimmat