Tiesitkö: Näin usein tyyny ja peitto pitäisi pestä!

Marttojen erikoisneuvoja Päivi Jukkara mukaan tyyny ja peittokin on muistettava heittää pesukoneeseen säännöllisesti. Myös pakkanen ja sauna ovat tehokkaita apuja puhdistuksessa.

Marttojen erikoisneuvoja Päivi Jukkaran mukaan tyynyt ovat melko lyhytikäisiä. Tyynyt tulisi kuitenkin pestä kahdesti vuodessa, jotta ylimääräisistä bakteereista päästäisiin eroon. Peitolle riittää vähäisempi huolto.

– Peitto kannattaa pestä kerran vuodessa, Jukkara toteaa.

Patjat ovat hieman haasteellisempia pestäviä, sillä ne painavat paljon. Erikoisneuvojalla on kuitenkin myös helpotus tähän ongelmaan.

– Patjan voi imuroida, koska ne ovat aika paksuja viedä ulos asti. Sijauspatjan päällinen on helppo pestä, Jukkara sanoo.

Jukkara kuitenkin muistuttaa lukijoita siitä, että kaikki petivaatteet tulee pestä hoito-ohjeiden mukaan.

Pesuohjeita

Jukkaran mukaan peitot, tyynyt ja vuodetekstiilit tulee pestä pesukoneessa 60 asteessa. Tuotteet voi kuitenkin hoitaa myös toisella tapaa.

– Kovalla pakkasella kannattaa viedä peitot ja tyynyt ulos. Pakkasta on oltava vähintään -28 astetta ja vuodetekstiilien tulee olla siellä vähintään kuusi tuntia. Jos pakkasta on alle -20 astetta, niin sitten niiden täytyy olla ulkona yksi vuorokausi.

60 asteessa pesemisen tai pakkasen hyödyntämisen sijaa vuodetekstiilit voi myös puhdistaa saunassa.

– Pesun voi korvata myös viemällä petivaatteet 60 asteiseen saunaan ennen kylpemistä ja ei kiukaan lähelle, jotta ei synny mitään vaaratilanteita, Jukkara muistuttaa.

Lue myös:

Ira Juvonen, ira.juvonen@mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat