Tiesitkö: Keppisoppa nujertaa flunssan ja parantaa taudit

Lapsena moni meistä tuli keittäneeksi pihamaalla keppisoppaa. Usko tai älä, havunoksista tehdyn keitoksen uskotaan toimivan myös terveysjuomana.

Luonnonlääkkeiden ystävät suosittelevat keppisoppaa flunssaan ja vastutuskyvyn parantamiseen. Keppisoppa eli havupuujuoma sisältää mäntyä, kuusta ja katajaa. Keppisopan uskotaan nostavan vastustuskykyä auttamalla soluja puolustautumaan virushyökkäyksiltä. Lisäksi keppisopan sisältämän piin uskotaan näkyvän käyttäjässään hohtavana ihona ja hiuksina pitemmän aikaa käytettyä.

Keppisopan sisältävän männyn uskotaan vaikuttavan muun muassa reumatismiin, kihtiin, hermosärkyyn, ilmavaivoihin, yskään ja ihottumaan. Katajan vaikutuksiksi mainitaan vatsa-ja suolisto-oireisiin, ulkoiseen pintaverenkiertoon, hengenahdustukseen ja ruokahalun tasoittamiseen vaikuttaminen. Kuusen puolestaan sanotaan auttavan haavojen parantumiseen, lihaskipuihin, keuhkoputkentulehdukseen, yskään ja nuhaan. Keppisopan terveysvaikutuksille ei ole tieteellistä perustelua, mutta luonnonlääkkeiden nimeen vannovat henkilöt uskovat keitoksen parantavaan voimaan.

Mikäli siis haluat kokeilla taistella flunssaa vastaan havunoksilla, valmistat eliksiirin näin:

Laita isoon kattilaan tai ämpäriin männyn, katajan ja kuusen oksia sopivan kokoisina palasina. Kaada päälle 9 litraa kiehuvan kuumaa vettä ja 1,5 ruokalusikkaa karkeaa merisuolaa. Pidä seosta 2 päivää huoneenlämmössä, sitten siivilöi ja pullota. Säilytä tästä eteenpäin jääkaapissa. Havuista taikajuomaa suositellaan juotavaksi päivässä vähintään kaksi desiä.Havujuomaa ei kuitenkaan suositella hartsiallergisille ja raskaana oleville.

Lähde: puutarha.net

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja