Tiedustelukohu: Keskusrikospoliisi tutkii myös Helsingin Sanomien uutisointia – Puolustusvoimilla oli vihiä asiakirjavuodosta jo aiemmin

Vuotaneista asiakirjoista aloitettu rikostutkinta 2:24

Helsingin Sanomat julkaisi tänään Suomen sotilastiedustelua käsittelevän artikkelin, joka pohjautuu osin salaisiin asiakirjoihin. Keskusrikospoliisi tutkii asiakirjavuotoa sekä tietojen julkaisemista julkisuudessa. 

Helsingin Sanomien artikkelissa kerrotaan Puolustusvoimien Viestikoekeskuksesta, joka tekee sotilas- ja signaalitiedustelua. Artikkelin tiedot perustuvat osin asiakirjoihin, jotka on luokiteltu salaisiksi tai erittäin salaisiksi.

Tästä on noussut kohu.

Muun muassa tasavallan presidentti Sauli Niinistö on sanonut, että asiakirjojen paljastaminen voi olla Suomen turvallisuuden kannalta kriittistä. Hänen mukaansa asiakirjat on luovutettu lehdelle laittomasti, ja asiasta on aloitettu rikostutkinta.

Keskusrikospoliisi kertoi tänään kirjanneensa rikosilmoituksen, joka liittyy uutisointiin. Myöhemmin tiedotetta täydennettiin:

Keskusrikospoliisin mukaan tapausta tutkitaan myös siltä osin, onko julkisuudessa julkistettu tai ilmaistu oikeudettomasti sellaisia turvallisuussalaisuuksia, joiden paljastuminen on omiaan aiheuttamaan muun muassa vakavaa vahinkoa Suomen maanpuolustukselle ja turvallisuudelle.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että poliisi selvittää asiakirjavuodon lisäksi myös tietojen julkaisemista Helsingin Sanomien artikkelissa.

Keskusrikospoliisin mukaan rikosilmoitukseen kirjattuna rikosnimikkeenä on turvallisuusalaisuuden paljastaminen.

Helsingin Sanomien toimituspäällikkö Esa Mäkinen on perustellut artikkelin julkaisua sillä, että lukijoiden täytyy saada riittävää ja totuudenmukaista tietoa siitä, mitä yhteiskunnassa tapahtuu. Lisäksi perusteluina oli parhaillaan käsittelyssä olevat tiedustelulait, jotka antaisivat puolustusvoimille huomattavasti nykyistä suuremmat tiedusteluvaltuudet.

Puolustusvoimissa asiakirjavuoto nähdään vakavana.

Tiedustelupäällikö Harri Ohra-ahon mukaan puolustusvoimilla on ollut vihiä mahdollisesta tietovuodosta jo aiemmin. Puolustusvoimat on saanut ennen Helsingin Sanomien artikkelin julkaisua yhteydenottoja, joissa on tiedusteltu poikkeuksellisen yksityiskohtaisia asioita.

– Meiltä alettiin tässä vuoden mittaan kyselemään sellaisia yksityiskohtaisia asioita, joiden perusteella kysyjällä on pitänyt meidän arvion mukaan olla laajempi tietämys aiheesta. Muuten niistä ei olisi voitu kysyä. Aloimme jo miettimään, että saattaa olla jotain laajempaakin tulossa.

Tietoa siitä, miten vuoto on tapahtunut, ei Ohra-ahon mukaan Puolustusvoimilla kuitenkaan ole. Myös vuodon vaikutukset jäävät arvioitavaksi.

– Se jää arvioitavaksi sille osapuolelle, joka käyttää näitä hyväkseen. 

Lue myös:

    Uusimmat