Tiedekö muka tylsää? Näin yliopistotutkija "Idän Proffa" räppää väitöskirjansa metsistä – "Aivovuotoo muut maat kiittää, ohutta leipää tutkijat niittää"

Professori räppää metsien terveydestä 8:51
Samuli Junttilan uudesta musiikkivideosta esitettiin pätkä aamun Huomenta Suomessa.

Idän Proffan Keilaa puita -niminen kappale julkaistiin tänään. Kappale on räppiä epätavallisella kulmalla, kyseessä on nimittäin Helsingin yliopiston tutkija Samuli Junttilan väitöskirja.

Junttilan väitöskirja käsittelee laserkeilauksen hyödyntämistä metsän terveyden arvioinnissa.

Junttila on tehnyt jotain täysin uudenlaista, koska hän on käytännössä puristanut väitöskirjansa reilun kolmen minuutin kappaleeksi.

– Uskon kyllä, että vastaanotto tulee olemana positiivinen. Halutaan kuitenkin viedä tiedettä tavallisen kansalaisen ulottuville ja ymmärrettävään muotoon, Junttila miettii.

Junttilan mielestä keskustelussa metsien kunnosta on voimakasta vastakkainasettelua luonnonsuojelujärjestöjen ja metsäteollisuuden välillä.

– Toivoisin paikoitellen keskustelevampaa ilmapiiriä.

Väitöstilaisuudesta räppibattle?

Junttilan väitöskirjan käsittelemää tekniikkaa on käytetty metsien tutkimukseen jo vuosia.

Laserkeilauksessa laite lähettää lyhyitä, muutaman nanosekunnin laservalopulsseja, jotka osuessaan kohteeseen heijastuvat takaisin, jolloin sensori tunnistaa valon. Sensori mittaa, kuinka kauan valolla menee matkassa ja se voi tehdä mittauksen jopa miljoona kertaa sekunnissa. Näin ympäristöstä saadaan 3D-mallia.

Suomi on huippumaita metsien laserkeilaustutkimuksessa. Lähes 95 prosenttia koko Suomesta on jo laserkeilattu.

Junttilan väittelee tohtoriksi viikon päästä. Väitöskirjoja on monenlaisia, mutta kukaan ei silti ole vielä räpännyt metsien terveydestä.

– Kaikennäköisiä tiederäppejä on aikanaan tehty ja niitä voi löytää englanninkielisesti. Mutta tämä, että tehdään täysin pop-kulttuurin ehdoilla ja pyritään tekemään jotain, mikä on uskottavaa ja hyvää musiikkia, ei tällaista ole ennen tehty.

Nähtäväksi jää, tuleeko Junttilan väitöstilaisuudesta räppibattle.

Lue myös:

    Uusimmat