Tiedätkö sinä puhelimesi "sosiaaliturvatunnuksen"?

Kännykkäliittymän pin-koodi on varmasti tuttu kaikille kännykän omistajille. Tuttua on myöskin se, että pin-koodi kannattaa vaihtaa otettaessa liittymä käyttöön eikä tunnusta kannata kertoa muille.

Mutta harvempi käyttäjä tietää kännykkänsä IMEI-koodia. IMEI-koodi olisi kuitenkin tärkeätä olla tiedossa mahdollisen varkaustapauksen varalta, jotta rikolliset eivät pääsisi hyötymään puhelimesta.

Puhelimen sosiaaliturvatunnus, joka kannattaa ottaa talteen

IMEI-koodi on viisitoista merkkiä pitkä puhelinkohtainen sarjanumero, joka toimii laitteen yksilöllisenä tunnisteena eli niin sanottuna "sosiaaliturvatunnuksena". IMEI-koodin perusteella yksittäinen laite tunnistetaan operaattorien verkossa.

IMEI-koodin avulla operaattorit voivat estää varastetun puhelimen käytön verkossaan, vaikka vorot vaihtaisivat varastamansa liittymän tilalle jonkin toimivan liittymäkortin.

Tämän takia oma IMEI-koodi kannattaa ottaa talteen heti, kun on hankkinut uuden kännykän - näin se on helposti käsillä, jos puhelin varastetaan.

Miten saan puhelimeni IMEI-koodin selville?

Musta lista estää varastetun kännykän käytön

Kännykkävarkauden uhriksi joutuneen kannattaa tehdä asiasta rikosilmoitus, jonka perusteella operaattori voi laittaa varastetun laitteen IMEI-koodin ns. kansainväliselle "mustalle listalle". Mustalle listalle jouduttuaan kyseinen laite ei enää toimii operaattoreiden verkossa.

Elisan liittymäliiketoimintajohtaja Henri Korpi kertoo, että musta lista kattaa kaikki suomalaiset ja eurooppalaiset isot operaattorit.

Aivan kaikki maailman operaattorit siinä eivät kuitenkaan ole mukana, eli jostakin päin maailmaa voi löytyä verkkoja, joissa puhelin voi toimia mustalle listallekin jouduttuaankin.

IMEI-koodien musta lista ei ole kuitenkaan mikään julkinen rekisteri. Soneran mobiililiiketoiminnan viestintäjohtaja Timo Saxen kertoo, että operaattorin järjestelmissä oleva IMEI-koodi on joko verkon tunnistetieto tai asiakastieto, eikä sitä voi käyttää esimerkiksi puhelimen taustojen selvittämiseen käytettyä puhelinta hankittaessa.

- Tilanne on kuitenkin hieman erilainen, jos esimerkiksi asiakkaan liittymä ei toimi. Silloin asiaa voidaan selvittää asiakaspalvelun kautta, ja yksi selvittelylinja voi johtaa laitteeseen ja IMEI-koodiin, lisää Saxen.

Puhelimen paikallistaminen IMEI-koodin avulla on mahdollista

IMEI-koodin avulla pystytään teoriassa paikallistamaan varastettu puhelin, mutta ei ilman viranomaisten pyyntöä

- Matkapuhelimet kertovat verkossa asioidessaan oman IMEI-koodinsa. Nämä ovat kuitenkin tunnistamistietoja, joita operaattorit eivät saa itse käsitellä eivätkä luovuttaa ilman viranomaisten pyyntöä. Jos poliisilta tulisi pyyntö, että jokin tietty IMEI-koodi pitäisi verkosta löytää, niin silloin se olisi mahdollista, toteaa Korpi.

Operaattorit huomauttavat kuitenkin, että mustalle listalle jouduttuaankin varastetussa puhelimessa olevat kuvat ja muut käyttäjän tallentamat tiedot jäävät varkaiden käsiin.

Lisäksi rikolliset tahot ovat alkaneet tehdä kopioita IMEI-koodeista esimerkiksi saadakseen mustan listan kautta suljettuja puhelimia jälleen toimimaan ns. "puhtaiden IMEI-koodien" avulla. MTV3:n 45 minuuttia -ohjelman tietojen mukaan rikolliset ovat keränneet IMEI-koodeja muun muassa kaupan kännykkäosastoilta.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että kaupasta ostetun puhelimen IMEI-koodi saattaa käyttäjän tietämättä olla kopioitu myös toisen laitteen käyttöön. Tästä saattaa tietyissä tilanteissa seurata ongelmia puhelimen peruskäyttäjälle.

Katso Petteri Järvisen studiohaastattelu (Huomenta Suomi 30.8.2012)

Lue myös:

    Uusimmat