Tiedätkö kummassa reunassa tulee kävellä yhdistetyllä pyörätiellä ja jalkakäytävällä? Monilla täysin väärä käsitys asiasta

5:59
Väärään suuntaan pyöräilystä voi saada jopa sakot – näin uusi tieliikennelaki mylläsi pyörätiet

Jalkakäytävä on nimensä mukaisesti tarkoitettu jalankulkijoille ja siellä voivat ajaa pyörällä vain alle 12-vuotiaat.

Yhdistetyllä pyörätiellä ja jalkakäytävällä pyöräilijä kulkee kulkusuuntaansa nähden oikeassa reunassa ja ohittaa väylän keskeltä. Jalankulkija voi kuitenkin valita kumpaa reunaa kulkee.

Liikenneturva kertoi viime kuussa verkkosivuillaan kyselyn osoittaneen, että monilla suomalaisilla täysin väärä käsitys asiasta. Yli puolet, eli 60 prosenttia vastanneista, luuli, että yhdistetyllä väylällä jalankulkijan tulee kulkea oikeanpuoleisessa reunassa.

– Laki antaa jalankulkijalle mahdollisuuden valita puolensa. Esimerkiksi lasten tai koirien kanssa kuljettaessa voi kauempana ajoradasta oleva reuna tuntua turvallisemmalta. Yhdistetyllä väylällä on tärkeää, että liikkujat huomioivat toinen toisensa. Näin pyöräilijöiden ja kävelijöiden kohtaamis- ja ohitustilanteista tulee sujuvia ja turvallisia. Pyöräilijän on kuitenkin annettava jalankulkijalle turvallinen tila, koulutuspäällikkö Satu Tuomikoski kertoo Liikenneturvan verkkosivuilla.

Liikenneturva muistutti myös, että jalkakäytävä on nimensä mukaisesti tarkoitettu jalankulkijoille ja että jalkakäytävällä voivat ajaa pyörällä vain alle 12-vuotiaat.

– Sähköpotkulaudalla kulkevan taas on ymmärrettävä, että laitteella kuljetaan pyöräilijää koskevia sääntöjä noudattaen, muistutetaan Liikenneturvan verkkosivuilla.

Liikenneturva selvitti suomalaisten sääntötuntemusta viime maaliskuussa. Kantar TNS Oy:n toteuttamaan kyselyyn vastasi yhteensä 1 092 henkilöä, joista autoilevia oli 82 prosenttia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja