Kannattaako koronarokote vielä ottaa? Tämä pitää tietää 1. ja 4. annoksesta

Koronarokotteet suojaavat viruksen aiheuttamalta vakavalta taudilta, mutta jatkuvista tehosteannoksista ei ole hyötyä.

Suuri osa suomalaisista on jo saanut koronavirustartunnan, THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen arvioi koronainfossa torstaina.

Jos Suomen rokotekattavuus ei olisi niin korkealla tasolla, voisi sairaalakuormitus ja kuolleisuus olla jopa kymmenkertainen. Täysi-ikäisistä suomalaisista yli 88 prosenttia on saanut kaksi koronarokotetta. Kolmannen tehosteannoksen on saanut lähes 64 prosenttia.

Koska korona on vakavin ikääntyneille, ovat he ensimmäisiä, joille kolmansia annoksia on tarjottu. Neljättä annosta tarjotaan 80 vuotta täyttäneille ja hoivakotien iäkkäille asukkaille kolme kuukautta kolmannen annoksen jälkeen.

Näin THL:n Mika Salminen kommentoi tilaisuudessa maskisuosituksia. Juttu jatkuu videon alla.

Näin THL:n Mika Salminen kertoi Suomen koronatilanteesta tänään - maskisuositus on yhä voimassa 12:03

Sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Taneli Puumalainen arvioi, ettei neljänsien annosten laajemmalla jakelulla saavutettaisi merkittävää suojan parantumista väestötasolla. Mikäli tehosteita annettaisiin kovin tiheästi, saavutettaisiin jossain vaiheessa piste, ettei lisäannoksista olisi mitään apua.

Puumalainen pitää tärkeänä ikääntyneiden tautimäärien kehittymisen seuraamista. Jos rokotesuoja näyttää heikkenevän, kannattaa neljäs rokotekierros laittaa käyntiin mahdollisimman nopeasti.

Mikäli ei ole ottanut vielä yhtäkään rokotetta, kannattaa se ehdottomasti ottaa. Vakavat tautimuodot ja kuolemat korostuvat henkilöillä, joiden rokotussuoja on puutteellinen.

Koronan jälkeen treenaamaan? Varo vaarallista sydänlihastulehdusta – ota nämä seikat huomioon:

Koronan jälkeen treenamisen aloittamisessa pitää olla tarkkana, ettei vaarallinen sydänlihastulehdus yllätä 7:38
Treenamisen aloittamisessa koronan jälkeen pitää olla tarkkana, ettei vaarallinen sydänlihastulehdus yllätä. Ota nämä seikat huomioon!

Lue myös:

    Uusimmat