THL suomensi ensimmäistä kertaa ohjeet vähemmän haitalliselle kannabiksen käytölle – ”Miten kertoa niin, ettei tule väärää viestiä?”

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on julkaissut ensimmäistä kertaa neuvoja siihen, kuinka kannabista käyttävä voi pyrkiä minimoimaan käyttönsä aiheuttamia haittoja. 

Kyse on kansainvälisen tutkijaryhmän neuvoista, joista THL on julkaissut suomenkielisen käännöksen. Käännös julkaistiin osana kuukausittaista uutiskirjettä, ja on luettavissa myös verkossa.

THL:n uutiskirje on suunnattu erityisesti ehkäisevän päihdetyön tekijöille.

– Teimme tuota katsausartikkelia referoivan tiedeuutisen. Tuollaista ei ole aiemmin tehty, eikä varsinkaan Suomessa julkaistu, kertoo kehittämispäällikkö Tuukka Tammi THL:stä.

Ensimmäinen neuvo on selkeä: tehokkain tapa välttää minkä tahansa päihteen haitat on olla käyttämättä.

Lisäksi ohjeessa neuvotaan käyttäjää muun muassa höyrystämään tai syömään kannabista keuhkojen säästämiseksi, käyttämään mahdollisimman harvoin ja jättämään autolla ajelut tekemättä.

Joitain väestöryhmiä, kuten raskaana olevia, psykooseista kärsiviä ja päihdeongelmille alttiita kehotetaan erityisesti pidättäytymään kannabiksen käytöstä. Erityisen painoarvon Tammi itse antaa neuvolle, jonka mukaan kannabiksen käyttö tulee aloittaa mahdollisimman myöhään, jos silloinkaan.

– Jos kenellekään, niin ainakaan nuorille ja alaikäisille kannabis ei sovi. Kannabis on haitallista kehittyville aivoille sekä sosiaaliselle ja muulle kehitykselle. Kannabista laillistaneissa Yhdysvaltojen osavaltioissakin on tiukat ikärajat myynnille.

Suomessa hakeudutaan hoitoon kannabiksen käytön vuoksi 10:00

Kaikki neuvot eivät sovellu Suomeen

Alkuperäinen englanninkielinen katsaus liittyykin Tammen mukaan ennen kaikkea Pohjois-Amerikassa käynnissä olevaan muutokseen, jossa kannabiksen käyttöä laillistetaan esimerkiksi Yhdysvaltojen eri osavaltioissa. Samalla on myös käyttäjille suunnatun tiedotuksen reagoitava tilanteeseen.

– Tämä on ensimmäinen yritys ohjeistaa kannabiksen käyttäjiä: Jos käytät, älä ainakaan näin, vaan mieluummin näin.

Samasta syystä myös osa ohjeista on vaikeita soveltaa Suomessa. Eräs ohjekohdista kehottaa käyttäjää suosimaan kannabistuotteita, joissa sen merkittävimmän vaikuttava aineen THC:n pitoisuus on matala ja toisen vaikuttavan aineen CDB:n osuus siihen korkea. Tämä vähentää katsauksen mukaan mielenterveys- ja käytösongelmien riskiä.

Tällaiset valinnat ovat mahdollisia kannabiksen laillistaneissa Yhdysvaltojen osavaltioissa, mutta kannabiksen ollessa laittomia pitoisuusarviot perustuvat myyjien ja käyttäjien luuloihin.

– Laillisilla markkinoilla tuottajilla ja myyjillä taas on velvollisuuskin tietää, mitä aine tarkemmin on, Tammi taustoittaa ohjeiden logiikkaa.

Vältettävä väärää viestiä

Tammen mukaan listatut neuvot ovat käyttäjäpiirissä tunnettuja keskustelunaiheita, eikä välttämättä tuo käyttäjälle juurikaan uutta. On tiedossa, että kaikkia päihteitä voi käyttää haitallisemmin tai haitattomammin.

– Kyllä käyttäjät itse haluavat suojella itseään ja käyttää vähemmin haitoin, hän sanoo.

Kannabista käyttäville virallisesti suunnattujen ohjeiden osalta hän on varautuneempi, vaikka tuoreenkaan julkaisun lukeminen ”ei ole käyttäjiltä kielletty”.

– Se on hienovarainen juttu. Kyllä elämäntapojen riskeistä ja haitoista pitäisi kaikkien mahdollisimman hyvin tietää. Mutta miten sen kertoo, siinä ollaan herkkien asioiden kanssa tekemisissä, jottei tule väärää viestiä siitä, että sanottaisiin mikä on turvallista. Tuossakin ensimmäinen neuvo on, että kaikkein haitattominta on olla käyttämättä. Se sopii kaikkiin muihinkin päihteisiin, Tammi toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat