Mainos

THL: Sote-raportti ei takaa tasaveroisia palveluja kansalaisille

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä pohtinut työryhmä on julkaissut tänään riitaisen loppuraportin. Ryhmä ei pystynyt antamaan lopullista ehdotusta asiasta, ja asiantuntijajäsenten mukaan poliittiset linjaukset ovat rajanneet liikaa työryhmän työtä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) moittii niin sanotun sote-uudistuksen linjauksia riittämättömiksi ja esittää, että uudistusta lykättäisiin.

– Ei kannata toimeenpanna uudistusta, joka on keskeisiltä osiltaan keskeneräinen. Se ei välttämättä vastaa niihin ydinkysymyksiin, joihin tällä reformilla pitäisi päästä, sanoi THL:n ylijohtaja Marina Erhola MTV3:n Seitsemän uutisissa.

Erholan mukaan raportin linjauksilla ei pystytä varmistamaan, että kansalaiset saavat myös tulevaisuudessa palveluja tasaveroisesti.

– Esitetyssä mallissa kansalaisten tasa-arvo ei toteudu riittävästi. Juuri sen takia sitä täytyykin jatkokehittää, summaa Erhola.

Työryhmä esittää muun muassa, että sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämiseen riittää 50 000-100 000 ihmisen väestöpohja. Erholan mukaan tämä ei riitä erikoissairaanhoidon järjestämiseen, vaan väestöpohjan pitäisi olla vähintään 200 000–400 000.

– Keskeisiä haasteita on väestöpohjan pienuus. Väestöpohjien mittakaava on tässä selvityksessä vielä kovin vaatimaton.

THL:n ylijohtaja toivoo, että päätökset uudistuksen jatkosta saataisiin tehtyä vielä tämän hallituskauden aikana.

– Nyt jatketaan sekä asiantuntija- että poliittista valmistelua toivomuksemme mukaisesti, ja sitten toimeenpanemme Suomessa sellaisen reformin, joka vastaa riittävästi haasteisiin. Päätösten toimeenpanohan menee joka tapauksessa useiden vuosien päähän.

(MTV3)

Katso Marina Erholan studiohaastattelu (Seitsemän uutiset 11.1.2013)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.