THL ratkaisee väliinputoajien ongelman: Koronavirustaudin sairastaneet voivat saada toisen rokoteannoksen

Koronavirustaudin sairastaneet ja yhden rokoteannoksen saaneet voivat saada toisen rokoteannoksen, jos se on tarpeen esimerkiksi matkustamisen vuoksi, linjaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Laitos on tänään päivittänyt ohjeistustaan.

Tällä hetkellä yli puoli vuotta sitten sairastetusta koronavirustaudista ja yhdestä rokoteannoksesta ei ole mahdollista saada EU:n koronarokotustodistusta.

Suomessa koronapassina toimivan EU:n koronatodistuksen saa, jos on saanut täyden rokotesarjan tai sairastanut taudin kuuden kuukauden sisällä tai on näyttää negatiivinen testitulos. Kaikissa kunnissa ei ole kuitenkaan annettu taudin sairastaneille toista rokotusta, vaikka taudista olisi yli kuusi kuukautta.

THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio kertoo STT:lle, että THL ei ole aiemminkaan toista rokoteannosta kieltänyt, vaan on ottanut asiaan kantaa pelkästään lääketieteellisellä perusteella. Suojan kannalta toista rokotetta ei tarvita.

– Nyt laitoimme ohjeeseen, että jos henkilö sen itse välttämättä haluaa, niin se voidaan antaa. Mikä se syy sitten onkaan, Kontio sanoo. Ohjeistus koskee siis muitakin syitä kuin matkustamisen.

Kontio korostaa, että THL:n ohjeet ovat suosituksia, eivätkä sido kuntia. Suoranaisesti lääketieteellisesti oikeutta toiseen rokoteannokseen ei taudin sairastaneille ja kertaalleen rokotetuilla Kontion mukaan ole.

– Tilanne on poikkeuksellinen ja tosi hankala. Mutta se on koettu todella epäreiluksi, Kontio sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja