THL: Nuorten tupakointi vähentynyt – kannabis lisääntynyt

Kouluterveyskyselyn mukaan tupakoimattomien nuorten osuus on kasvanut selvästi 2000-luvun aikana. Vuoden 2011 kyselyssä hieman alle puolet peruskoululaisista ja lukiolaisista sekä noin neljäsosa ammattiin opiskelevista ilmoitti, ettei ole tupakoinut koskaan. Sen sijaan kannabiskokeilut ovat lisääntyneet merkittävästi.

– Tupakointikokeilujen ja päivittäisen tupakoinnin osalta myönteinen kehitys näyttää sen sijaan pysähtyneen viime vuosiin, Kouluterveyskyselyn johtaja Riikka Puusniekka kertoo.

Tällä hetkellä 15 prosenttia peruskoulun yläluokkalaisista, 9 prosenttia lukiolaisista ja lähes 40 prosenttia ammattiin opiskelevista tupakoi päivittäin. Tupakan ostamista pidettiin selvästi vaikeampana kuin vuosituhannen alussa, mutta se oli edelleen melko yleistä: puolet yläkouluikäisistä oli sitä mieltä, että tupakkaa on helppo ostaa.

Kyselyn tulokset osoittavat, että oppilaitoksissa määrätietoisesti tehty savuttomuuden edistämistyö sekä 2010 voimaan astuneet tupakkalain uudet säädökset ovat kantaneet hedelmää. Nykyään on kokonaan kiellettyä tupakoida perusopetusta, lukio-opetusta sekä ammatillista koulutusta antavien oppilaitosten sisätiloissa ja oppilasasuntoloissa sekä niiden käytössä olevilla ulkoalueilla oppilaiden iästä riippumatta. Kielto koskee niin oppilaita, henkilökuntaa kuin täysin ulkopuolisiakin henkilöitä.

Alkoholia vähemmän, kannabista enemmän

Kouluterveyskyselyn mukaan nuorten viikoittainen alkoholinkäyttö on vähentynyt 2000-luvun alkuvuosista sekä peruskoululaisilla että lukiolaisilla. Myös säännöllinen humalaan juominen on nyt harvinaisempaa kuin vuosituhannen alussa, lukiolaistyttöjä lukuun ottamatta. Täysin raittiiden nuorten osuus on sekin kasvanut.

Vuoden 2010 kyselyssä näkyi merkittävä kannabiskokeilujen lisääntyminen. Tänä vuonna muutos ei ollut yhtä suuri. Vaihtelua selittää se, että tämän vuoden kyselyyn ei vastattu pääkaupunkiseudulla, missä kokeilujen määrä on kasvanut eniten. Nyt marihuanaa tai hasista kertoi kokeilleensa vähintään kerran elämänsä aikana 6 prosenttia yläluokkalaisista, 10 prosenttia lukiolaisista ja 18 prosenttia ammattiin opiskelevista. Huumeiden arkipäiväistyminen näkyy myös muissa kyselyn vastauksissa. Nuorten tuttavapiiriin kuului aiempaa yleisemmin joku, joka oli kokeillut huumaavia aineita tai tarjonnut niitä heille. Myös huumeiden hankintaa pidettiin nyt helpompana kuin ennen.

THL/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja