THL: Näin paljon rokotuskattavuuden nousu 90 prosenttiin helpottaisi koronatilannetta

Näin paljon 90 prosentin rokotekattavuus vaikuttaisi tartuntamääriin – rokottamattomilla hurjat skenaariot ovat jo toteutuneet 4:19
Näin paljon 90 prosentin rokotekattavuus vaikuttaisi tartuntamääriin

THL:n mukaan rokotuskattavuuden nousu 80 prosentista 90 prosenttiin vaikuttaisi uusien koronatartuntojen ja sairaalapotilaiden määriin merkittävästi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos teki elokuun lopulla mallinnuksia siitä, kuinka paljon uusia koronatartuntoja ja sairaalahoitojaksoja Suomessa joulukuun alussa todettaisiin.

Mallinnuksissa on huomioitu muun muassa rokotuskattavuus ja koronaviruksen tartuttavuusluku eli R-luku. 

Yhdessä skenaarioista uusia koronatartuntoja todettaisiin joulukuun 1. päivä noin 1400 päivässä.

Erikoissairaanhoitoon joutuisi 24 potilasta päivässä ja rokotuskattavuus 12 vuotta täyttäneissä olisi 80 prosenttia.

Luvut osuvat lähelle viime päivien ja viikkojen lukuja: perjantaina Suomessa todettiin 1406 uutta tartuntaa. Erikoissairaanhoitoon joutui viime viikolla 166 potilasta eli keskimäärin 24 potilasta päivässä. Rokotuskattavuus 12 vuotta täyttäneissä on nyt 81,6 prosenttia.

THL korostaa, että mallinnukset eivät ole ennusteita. Mallinnuksesta voidaan kuitenkin päätellä, että rokotuskattavuuden nousu 80 prosentista 90 prosenttiin vähentäisi merkittävästi tartuntamääriä ja sairaalahoidon kuormitusta.

– Sillä olisi erittäin merkittävä ero. Rokotuskattavuuden nousu 80 prosentista 90 prosenttiin voi tuntua pieneltä nousulta. Se kuitenkin tarkoittaisi samalla, että rokottamattomien osuus puolittuisi, kertoo THL:n erikoistutkija Simopekka Vänskä.

Uusien sairaalapotilaiden määrä todennäköisesti vähenisi

Suomessa on nyt noin yhdeksänsataatuhatta 12 vuotta täyttänyttä, jotka eivät ole saaneet kahta koronarokoteannosta. Heidän määränsä lähes puolittuisi eli putoaisi noin 490 tuhanteen, jos rokotuskattavuus nousisi 90 prosenttiin.

THL:n mallinnuksessa 90 prosentin rokotuskattavuudella uusia tartuntoja todettaisiin noin 400 päivässä ja uusia erikoissairaanhoidon potilaita olisi 8 päivässä.

Sekä päivittäinen tartuntamäärä että uusien potilaiden määrä tippuisivat siis kolmasosaan.

Sairaalahoitoon joutuneista suurin osa on rokottamattomia. Siksi rokotuskattavuuden nousu ja rokottamattomien määrän pieneneminen vähentäisivät Vänskän mukaan sairaalakuormitusta merkittävästi.

Perjantain tietojen perustella sairaalahoidossa koronan vuoksi on 336 ihmistä. Heistä tehohoidossa on 44 potilasta.

Lue myös:

    Uusimmat