THL laati listan 5–11-vuotiaista rokotettavista lapsista – yleisimmät haittavaikutukset samoja kuin yli 12-vuotiailla: Oulussa rokotteet ovat jo valmiina

Lasten rokotukset alkavat – näin kommentoi THL:n Hanna Nohynek 5:57
Lasten rokotukset alkavat – näin kommentoi THL:n Hanna Nohynek

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos antoi tänään kunnille ohjeistuksen 5–11-vuotiaiden riskiryhmäläisten ja vakavasti immunnipuutteisten koronarokotusten käynnistämisestä.

Oulun kaupungin palveluesimiehen Päivi Rintasaaren mukaan rokotteet ovat jo valmiina apteekissa.

 – THL lupasi jo viime viikolla ohjeistuksen siitä, ketkä kuuluu rokottettaviin riskiryhmäläisiin. Tämä on hyvä uutinen, että ohjeet tulivat viimein. Olemme jo valmiiksi suunnitelleet, että aloitamme rokotukset heti joulun pyhien jälkeen. 

Rintasaaren mukaan Oulussa ei käytetä neuvoloita eikä terveysasemia, jotta ne eivät ruuhkaudu

– Keskitämme rokotukset yhteen paikkaan. Ajattelimme, että käynnistämme ne joulun ja uuden vuoden välillä 27. joulukuuta, kun koululaiset ovat lomilla. Näin vanhemmat voivat helpommin tuoda lapset rokotuksiin, kertoo Rintasaari.

Kunnat suunnittelevat ja toteuttavat koronavirusrokotukset, ja jokainen kunta arvioi, miten riskiryhmiin kuuluvien lasten rokotukset kunnassa järjestetään.

Lasten sairaudet voivat lisätä vaikean koronataudin riskiä

THL on laatinut kunnille erilliset ohjeet 5–11-vuotiaiden riskiryhmistä koronarokotuksia varten. Lasten rokotuksiin tarvittavia rokotevalmisteita saapui Suomeen tällä viikolla, ja kunnat voivat aloittaa riskiryhmiin kuuluvien 5–11-vuotiaiden lasten koronarokotukset heti kun saavat järjestelyt tehtyä.

Kunnat vastaavat koronarokotuksista ja päättävät, miten lasten rokotukset järjestetään. Rokotuksia voidaan järjestää kouluterveydenhuollossa tai koronarokotuspisteissä, joissa muutakin väestöä rokotetaan.

– Kunnat tiedottavat, milloin riskiryhmään kuuluvien 5–11-vuotiaiden rokotukset alkavat ja mistä rokotuksen voi saada. Periaatteessa rokotukset voidaan aloittaa heti, mutta käytännön järjestelyt voivat toki viedä kunnissa hetken”, kertoo johtava asiantuntija Mia Kontio THL:stä.

5–11-vuotiaille annettava koronarokote on BioNTech-Pfizerin Comirnaty, josta lapsille käytetään nimenomaan tälle ikäryhmälle tarkoitettua pienemmän annoksen sisältävää valmistetta.

Lasten sairaudet voivat lisätä vaikean koronataudin riskiä

THL:n ohjeistuksen mukaan seuraavat tekijät voivat lisätä lapsen riskiä saada vakava koronavirusinfektion aiheuttama tauti:

  • elinsiirto tai kantasolusiirto
  • voimakas immunosuppressiivinen hoito tai voimakas immuunivajaustila
  • krooniset keuhkosairaudet
  • osa lasten sydänsairauksista
  • krooninen munuaissairaus
  • vaikea krooninen maksasairaus
  • ylipaino, ISO-BMI vähintään 30
  • lastenneurologiset potilaat, joilla on hengitysvaje ja/tai lisääntynyt infektioherkkyys
  • Downin oireyhtymä
  • tyypin 1 ja 2 diabetes
  • säännöllistä lääkitystä vaatima astma

Lasten sairaudet voivat lisätä vaikean koronataudin riskiä tai koronainfektio voi toisaalta pahentaa perussairauden oireita. Siksi rokotusta suositellaan näihin ryhmiin kuuluville 5–11-vuotiaille lapsille. Suurin osa yllä mainituista sairauksista on erittäin harvinaisia, ja lapsi on tällöin erikoissairaanhoidon seurannassa

Jos lapsi ei ole kykenevä päättämään hoidostaan itse, rokotuspäätökseen tarvitaan kaikkien huoltajien suostumus.

– Käytännössä useimpien 5—11-vuotiaiden lasten rokottaminen vaatii molempien vanhempien suostumuksen. Vaikka lapsi ei olisi kykenevä päättämään itse rokotuksestaan, hänelle tulisi kertoa rokotuksesta iänmukaisesti. Lapsen mielipide tulee selvittää, jos se on hänen ikänsä ja kehitystasonsa huomioiden mahdollista”, sanoo Kontio.

Rokotteiden turvallisuus

Muista maista kertyneen tiedon perusteella yleisimmät haittavaikutukset lapsilla ovat olleet samankaltaisia kuin yli 12-vuotiailla rokotetuilla.

– Suurin osa haittavaikutuksista on lieviä ja ohimeneviä, esimerkiksi punoitusta ja turvotusta rokotuskohdassa, kuumetta ja päänsärkyä sekä väsymystä, lihassärkyjä ja vilunväristyksiä, sanoo Kontio.

THL on arvioinyt, että lasten rokottaminen ei vaikuta merkittävästi epidemian kulkuun.  Asiantuntijat  ovat sanoneet,  jos 5–11-vuotiaita lapsia ei rokotetaisi, voidaan karkeasti arvioida, että 5–11-vuotiaista tartunnan saaneista noin 30–100 joutuisi sairaalahoitoon. 

Ottamalla rokotuksen lapsi voi suojata sekä itseään että lähipiiriään koronavirustaudilta ja etenkin sen vakavalta muodolta. Vaikka lapset harvoin sairastuvat vakavaan koronatautiin, sairaalahoitoa vaativa taudinkuva, oireiden pitkittyminen tai jälkitaudit ovat myös lapsilla mahdollisia.

Riskiryhmiin kuuluvien lasten rokottaminen on mahdollista tällä hetkellä voimassa olevan koronarokotusasetuksen perusteella. Muita kuin riskiryhmiin kuuluvia alle 12-vuotiaita ei toistaiseksi rokoteta Suomessa. Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä (KRAR) ja THL arvioivat parhaillaan, tulisiko kaikille 5-11-vuotiaille tarjota koronarokote. Päätöksen rokotuksista tekevät sosiaali- ja terveysministeriö sekä valtioneuvosto.

Koronarokotus on kaikille vapaaehtoinen ja maksuton.

THL on arvoinut, että 5-11-vuotiaiden ikäluokan koko on kaikkinensa noin 440 000 lasta. 

Lue myös:

    Uusimmat