THL: 15 prosenttia suomalaisnaisista tupakoi raskauden aikana

Terveyden ja hyvinvoinnin tuoreen tilastojulkistuksen mukaan jopa 15 prosenttia suomalaisnaisista tupakoi raskauden aikana. Tämän lisäksi joka kolmas synnyttäjä on reippaasti ylipainoinen.

THL:n tuoreen tilastojulkistuksen mukaan joka kolmas synnyttäjä on ylipainoinen. Synnyttäjien painoindeksi ennen raskautta oli keskiarvoltaan 24,4 ja joka kolmas (34 %) synnyttäjä oli ylipainoinen eli heidän painoindeksinsä oli 25 tai enemmän. Lihavia, eli painoindeksiltään yli 30, oli 12 prosenttia kaikista synnyttäjistä.

Raskauden aikana tupakoivien osuus (15 %) on edelleen yhtä korkea kuin 1980-luvun lopussa. Vuonna 2010 runsas kolmannes kaikista tupakoivista synnyttäjistä kuitenkin ilmoitti lopettaneensa tupakoinnin raskausaikana kun vastaava prosentti oli 1990-luvun alussa 11 prosenttia. Vuonna 2010 alle 20-vuotiaista joka toinen tupakoi raskauden alussa ja heistä joka neljäs lopetti tupakoinnin raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana.

Synnyttäjien keski-ikä on pitkään ollut noin 30 vuotta. Yli 35- vuotiaiden synnyttäjien osuus oli 18,0 prosenttia. Vuonna 2010 Suomessa syntyi 61 371 lasta, mikä oli vajaan prosentin enemmän kuin vuonna 2009. Viimeisten kymmenen vuoden aikana syntyneiden lasten määrä on kasvanut kahdeksan prosenttia. Lapsia syntyi hedelmällisessä iässä olevia naisia kohti eniten Pohjois-Pohjanmaalla ja vähiten Etelä-Savossa. Vuonna 2010 joka neljäs lapsi syntyi jossakin HYKS:n kolmessa sairaalassa

Lue myös muita tuoreimpia Kodin aiheita:

THL/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat