Mainos

Thåströmin hieno testamentti – tähän saakka

Mitä & missä: Thåström yhtyeineen Tavastia-klubi Helsinki, ke 18.4.

Hyvää: Aikataulut pitivät, järkevä showtime 21.30, sopivan mittainen keikka (1 h 15 min. + 30 min. encore), hieno kokonaisuus.

Huonoa: Ei juuri mitään, viime vuosien ainoa radiohitti Kärlek är för dom jäi soittamatta.

Thåströmin keikka Tavastialla ylitti tietyllä lailla odotukset. Raastavaa taikka turruttavaa äänivallivyöryä ei tullut eikä esiintymisessä ollut mitään ”esitän nyt suurta taiteilijaa”-temppuilua. Hän jopa hymyili, ainakin keikan loppupuolella. Se riitti, ei Thåströmin musiikkiin sovi hymyileminen eikä varsinkaan välispiikkaaminen. ”Tack för er” riitti – sekä syvä huokaus kesken keikan päättäneen Sönder boulevard-laulun. ”Miten tämän biisin sanat menevät?”, Thåström kyseli, koska hän unohti ne.

Thåströmin bändi soitti ajoittain raskaasti ja kovaa – ja ajoittain hyvin herkästi ja hiljaa. Tätä kaipasinkin. Mutta, se miten bändi soitti, oli jotain ainutlaatuista. Harvoin kuulee näin intensiivistä ja vähin elein luotua suuruutta ja dynamiikkaa. Karismaattinen solisti hallitsi näyttämöä, mutta hieno bändi täydensi suurella merkityksellä.

Thåströmin yhtye on todellakin ”The Band”, aikuisten miesten ”äkta sak”. Esillä on kaikki tarpeellinen eikä mitään liikaa. No luuppien sämpläämiseltä ei voitu välttyä, kun konesaundien rajamailla keikuttiin hetkittäin. Helposti voisi väittää, että Thåström sotkee keittoonsa yhä kaiken menneisyydestään punkista industrialiin, mutta päällimmäisenä soi silti kansanlaulumainen kaiho. Kitaristi Pelle Osslerin pidätelty syvämurina tai kosketinsoittajien Mikael Nilzènin ja Niklas Hellbergin ajoittain atonaalinen takominen oli yksinkertaisesti komeaa kuultavaa.

Eihän Thåströmiä tulkitsijana voi pitää kovinkaan moniulotteisena, mutta hän malttaa laulaa myös hiljaa. Lavalla hän vangitsee olemuksellaan mielen ja aistit, vaeltaa ahdasta näyttämöä kuin rauhaton sielu ja asettelee laihoja käsiään kuin siipirikkoinen lintu, vain siivillään aseistettu.

Keikka alkoi rohkeasti uuden levyn isolla ja hienolla nimibiisillä Beväpna dig med vingar ja jatkui vanhalla hitillä Miss Huddinge -72. Räimeen katkaisi uuden levyn hiljainen Smaken av dig. Ja toki kuultiin mestarilliset teokset Axel Landquist park sekä Kort biografi med litet testamente. Testamentissa Thåström muistelee lapsuutensa suvivirttä ja väittää nyt, koko maailman kiertäneenä, olevansa vaan ihan tavallinen mellansvensson. Tuollaisia ne ruotsalaiset ovat.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.