Mainos

Thaimaalaiset hyväksynevät uuden perustuslain

Maan historian ensimmäinen kansanäänestys on päättynyt. Pääministerin mukaan parlamenttivaalit järjestetään ennen vuodenvaihdetta. Uudella perustuslailla halutaan estää yhden puolueen hallitukset.

Thaimaalaiset ovat hyväksyneet kansanäänestyksessä uuden perustuslain, julisti maan pääministeri Surayud Chulanont tänään. Ovensuukyselyjen ja alustavien tulosten mukaan noin 70 prosenttia äänestäneistä kannatti uutta perustuslakia.

- Kansa on hyväksynyt perustuslain, ja elokuun loppuun mennessä perustuslaki esitetään kuninkaan hyväksyttäväksi, pääministeri Surayud sanoi. - Äänestysprosentti oli yli 50.

Pääministeri lupasi julistaa ennenaikaiset parlamenttivaalit tämän vuoden puolella.

- Tarkkaa päivämäärää ei ole vielä päätetty, mutta mielestäni kuninkaan syntymäpäivä 15. joulukuuta olisi soveliain, pääministeri sanoi.

Äänestys näytti sujuneen rauhallisesti muualla paitsi muslimienemmistöissä Etelä-Thaimaassa, missä ainakin kaksi ihmistä loukkaantui pommi-iskussa.

Thaimaassa on ollut vallassa sotilasjuntan asettama hallitus viime vuoden syyskuusta, jolloin sotilaat syrjäyttivät pääministeri Thaksin Shinawatran hallituksen. Sotilasjohto on korostanut, että uuden perustuslain tultua hyväksytyksi voidaan järjestää parlamenttivaalit. Arvostelijoiden mukaan uusi perustuslaki lisää sotilaiden, virkamiesten ja kuninkaan valtaa.

Entinen pääministeri Thaksin on kuvannut uutta perustuslakia "myrkkypuun hedelmäksi". Hän asuu nykyisin Britanniassa, missä hän on ostanut jalkapalloseura Manchester Cityn.

Kansanäänestyksen virallinen tulos julkistetaan huomenna.

Thaksinin tukijat myönsivät tappion

Thaksinin tukijat kehottivat ihmisiä hylkäämään uuden perustuslain. Tänään he myönsivät kärsineensä tappion, mutta katsoivat, ettei kansanäänestys ollut täyttänyt demokratian vaatimuksia.

- Hallitusviranomaiset johtivat ihmisiä harhaan selittämällä, että uusia vaaleja ei tulisi, jollei perustuslakia hyväksytä, sanoi nyttemmin kielletyn Thai Rak Thai (TRT) -puolueen entinen johtaja Chaturon Chaisang.

Mikäli perustuslakia ei olisi hyväksytty, olisi sotilasjuntta voinut valita mieleisensä maan kaikkiaan 17 aiemmasta perustuslaista. Sotilaiden vallankaappausta johtanut asevoimien komentaja Sonthi Boonyaratglin sanoi perjantaina, että häneltä veisi "muutaman päivän" miettiä, minkä aiemman perustuslain valitsisi, jos niin tarvitaan.

Yli puolet Thaimaasta on ollut sotatilalain alaisena Thaksinin kukistumisesta lähtien. Lain mukaan kansanäänestyksen estämistä yrittävät ihmiset voidaan tuomita vankeuteen.

Uuden perustuslain tavoitteena on tarkkailijoiden mukaan palauttaa valta poliitikoilta Thaimaan perinteisille johtoryhmille. Nämä pitivät Thaksinia, kiinalaissyntyisen silkkikauppiaan poikaa, uhkana itselleen.

Thaimaalaiset äänestäjät näyttivät tarkkailijoiden mukaan piittaavan vähemmän perustuslain sisällöistä kuin siitä, että uudet parlamenttivaalit pidetään tänä vuonna.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.