Ruotsista tuli Naton jäsen – yli 200 vuoden liittoutumattomuus päättyi

Ruotsista tuli Naton jäsen kesken sotaharjoituksien 2:12
Video: Ruotsista tuli Naton jäsen kesken sotaharjoitusten

Ruotsin pääministerin mukaan jäsenyys on vapauden voitto. Yhdysvaltain ulkoministeri kommentoi pitkäksi venähtänyttä jäsenyysprosessia sanoen, että hyvää kannattaa odottaa.

Ruotsista tuli torstaina virallisesti sotilasliitto Naton 32. jäsenmaa, kun Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson luovutti jäsenyyteen tarvittavat dokumentit Yhdysvaltain ulkoministerille Antony Blinkenille Washingtonissa.

–  Hyvää kannattaa odottaa, kuittasi Blinken ottaessaan vastaan dokumentit.

Kristerssonin mukaan jäsenyys on "vapauden voitto".

–  Ruotsi on tehnyt vapaan, demokraattisen, suvereenin ja yhteisen päätöksen liittyä Natoon, pääministeri kiteytti.

Myös sotilasliiton pääsihteerin Jens Stoltenbergin mukaan torstai tullaan muistamaan.

–  Tämä on historiallinen päivä. Ruotsi ottaa nyt oikeutetun paikkansa Naton pöydässä, jossa se voi tasavertaisena jäsenenä muokata Naton politiikkaa ja päätöksiä, ylisti pääsihteeri lausunnossaan.

–  Yli 200 vuoden liittoutumattomuuden jälkeen Ruotsi nauttii nyt artiklan viisi tarjoamasta suojelusta, mikä on liittoutumaan kuuluvien vapauden ja turvallisuuden perimmäinen takuu, Stoltenberg jatkoi.

Diplomatiaa yötä myöten

Ruotsin hallituksen oli määrä pitää vielä torstai-iltana istunto, jossa se hyväksyy liittymisen.

Kristerssonin taas oli määrä pitää vielä illalla puhe ruotsalaisille tuoreen jäsenyyden tiimoilta. Sen jälkeen pääministerin oli määrä päästä seuraamaan Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin poliittisesti erittäin tärkeää kansakunnan tilaa käsittelevää puhetta aitiopaikalta, Yhdysvaltain ensimmäisen naisen Jill Bidenin aitiosta.

Kristerssonin ja Ruotsin ulkoministeri Tobias Billströmin diplomaattinen työrupeama venyi varsin pitkäksi, sillä he saapuivat Washingtoniin jo keskiviikon vastaisena yönä Suomen aikaa.

Pienen levon jälkeen Kristersson ja Billström tapaavat vierailun yhteydessä myös Yhdysvaltain hallituksen edustajia sekä kongressin jäseniä. Etukäteen ei ollut tiedossa, tapaavatko ruotsalaisministerit myös Bidenin.

Uuden maan jäsenyyttä juhlistava lipunnostoseremonia on määrä järjestää sotilasliiton päämajalla Brysselissä maanantaina.

Unkarin ministerit paikalla

Myös Ruotsin jäsenyyttä viimeiseen saakka viivyttäneen Unkarin edustajat olivat paikalla Washingtonissa. Ulkoministeri Peter Szijjarto kertoi Facebookissa saapuneensa Washingtoniin varhain torstaiaamuna Suomen aikaa

Unkarin pääministeri Viktor Orban saapui hänkin Washingtoniin, Orban kertoi Instagram-tilillään. Muun muassa New York Timesin mukaan Orban tapaa tällä viikolla republikaanien todennäköisen presidenttiehdokkaan Donald Trumpin Floridassa.

Unkari hyväksyi Ruotsin jäsenyyden viimeisenä Naton jäsenmaana lähes kahden vuoden viivyttelyn jälkeen. Unkari oli aikaisemmin luvannut, ettei se jäisi viimeiseksi Ruotsin jäsenyyden hyväksyväksi maaksi, mutta toisin kävi.

Pitkään vastustellut Turkki ratifioi Ruotsin jäsenyyden tammikuussa sen jälkeen, kun Ruotsi oli ensin muun muassa muuttanut terrorismilainsäädäntöään vastaamaan enemmän Turkin vaatimuksia.

Ruotsin ei kuitenkaan tarvinnut palauttaa Turkin aiemmin vaatimia kymmeniä ihmisiä, jotka Turkin mukaan kuuluivat sen terroristijärjestöiksi luokittelemiin järjestöihin.

Lue myös:

    Uusimmat