Mainos

Terrorismi vai syrjäytyminen, kumpi on suurempi uhka? Ministeri, tutkija ja supon päällikkö vastaavat

SuomiAreenan keskusteluissa on noussut vahvasti esille Suomen turvallisuustilanne. Mahdollisesti Suomea uhkaavien asioiden kärkeen on noussut useissa arvioissa syrjäytyminen, mutta yhtä lailla terrorismi on hivuttautunut uhkakuviin myös täällä pohjoisessa.

Sekä sisäministeri Paula Risikko (kok.) että Itä-Suomen yliopiston hyvinvointisosiologian professori, tutkija Juho Saari nostavat esiin syrjäytymisen vakavana uhkana. Saari on huolissaan etenkin nuorten ja maahanmuuttajien asemasta.

– Meillä on jonkin verran ongelmia kotouttamisen kanssa. Meidän täytyy löytää aktiivisia ratkaisuja ennen kaikkea kunnianhimoisten nuorten kohdalla. He ovat tulleet Suomeen isojen odotusten kanssa ja sitten ne eivät toteudu. Siinä on riski, että nämä (turhautumiset) kanavoituvat väärällä tavalla, Saari sanoo.

Ministeri Risikko nostaa esiin myös ulkoiset uhat.

– Meidän pitää huomioida ulkoiset uhat ja pitää huolta yhteiskunnallisesta tasapainosta, jotta kestämme myös haasteelliset ajat ja asenteemme säilyy sisukkaana.

SuomiAreenan turvallisuuspaneelissa puhunut suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari muistuttaa, ettei Suomessakaan voida poissulkea kansainvälisen terrorismin mahdollisuutta.

Erityisen huolestuttavana Pelttari pitää radikaalia islamilaista terroria.

– Meidän täytyy varautua siihen, että myös Suomea kohtaa esimerkiksi terrorismi ja meillä täytyy olla viranomaisyhteistyö ja tilannekuva kunnossa.

– (Uhkaavin terroristinen taho) on tällä hetkellä on radikaali islamistinen terrorismi, joka nyt näkyy Syyrian Isilin (Isisin) voimakkaana nousuna.

Ulkomaisista uhista huolimatta Pelttarikin yhtyy professori Saaren ja ministeri Risikon ajatuksiin syrjäytymisestä suurimpana ongelmana.

– Syrjäytyminen on Suomen konkreettisin ja suurin uhka, mikä aiheuttaa eniten turvallisuusuhkia koko yhteiskunnassa.

Tulevaisuuden ja seuraavan 10-20 vuoden aikana Suomea mahdollisesti uhkaavia asioita on asiantuntijoiden mielestä vielä vaikea määritellä. Professori Juho Saaren mukaan kansainväliset uhat kuitenkin korostuvat pitkällä aikavälillä.

– Suuri kysymys on se, miten meidän kansainvälinen ympäristömme kehittyy. Meille tuli esimerkiksi turvapaikanhakijoiden aalto yllätyksenä. On hyvinkin mahdollista, että me saamme tulevaisuudessa jonkun toisenkin vastaavan aallon, ja silloin ratkaisevaan rooliin nousee se, miten me pystymme tämän uuden aallon vastaanottamaan, Saari sanoo.

Katso koko SuomiAreenan ohjelma ja kaikki puhujat osoitteesta suomiareena.fi

Tiistain suorat verkkolähetykset: 

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

1:30:23

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja