Tero Pitkämäkeä nuorempana ihaillut Johannes Vetter pääsi kuittaamaan idolilleen MM-karsinnassa: "Täytyy heittää kaasu pohjassa"

1:56
Johannes Vetter heitti kaikkien aikojen toiseksi pisimmän keihäskaaren – hirmuheitto kantoi 97,76.

Hirmuisella keihäskaarella syyskuun alussa säväyttänyt Saksan Johannes Vetter kertoo ihailleensa nuorempana Tero Pitkämäkeä. Suomalaisen keihäsässän lisäksi Norjan Andreas Thorkildsen kuului saksalaisen suosikkeihin.

– He olivat minun esikuviani nuoremmalla iällä. He heittivät yli 90 metriä, kun olin nuorempi. Nyt, kun tunnen heidät paremmin ja olen heidän kanssaan tekemisissäni, he ovat myös todella hienoja ihmisiä ja todella ystävällisiä kavereita, Vetter sanoo MTV Urheilun haastattelussa.

Vetter muisteli haastattelussa kohtaamistaan idoleidensa kanssa vuonna 2013. 20-vuotias Vetter pääsi tuolloin samaan kisaan Pitkämäen ja Thorkildsenin kanssa Saksan Dessaussa.

Pitkämäki voitti yli 85 metrin heitolla, Thorkildsen oli viides. Vetterin sijoitukseksi jäi 11:s. Keihäs kantoi reilut 69 metriä, mutta kokemus oli upea.

– Se oli kuin unelma olisi tullut toteen, kun sain heittää esikuvieni kanssa.

Dessaun kisan jälkeen Vetter ja Pitkämäki osuivat lukuisia kertoja samalle heittopaikalle. Samalla Vetter oppi tuntemaan Pitkämäkeä ja tämän toimintatapoja paremmin.

– Kisoissa hän oli hyvin hiljainen ja keskittynyt. Minulle käy hyvin, jos joku tulee juttelemaan minulle kesken kisan. Mutta on tietysti myös ok, jos joku haluaa olla omissa oloissaan. 

Vetter: Pitkämäki oli erityinen urheilija

Yksi kilpailu, jossa Vetter ja Pitkämäki osuivat yhteen oli Lontoon MM-kisojen karsintakilpailu vuonna 2017. Vetter, joka lopulta voitti maailmanmestaruuden, sinkosi keihäänsä hurjiin lukemiin 91.20. Pitkämäkikin onnistui ja heitti finaaliin tuloksella 85.97.

Karsinnan jälkeen suomalaisella oli asiaa Vetterille.

– Hän ihmetteli hymyillen, miksi heitän karsinnassa noin pitkälle ja 100 prosentin tehoilla. Sanoin, "Tero, olen pahoillani, en voi heittää 80- tai 90-prosenttisesti. Minun täytyy heittää kaasu pohjassa". Näin hänen silmistään, että hän oli ihmeissään ja ajatteli, että tuon täytyy olla hurjassa kunnossa, Vetter nauraa.

Pitkämäki lopetti uransa viime kauden jälkeen, mutta yhteys suomalaisen ja Vetterin välillä on säilynyt. Vetter kertoo tavanneensa Pitkämäen ja tämän perheen kuluneena kesänä Kuortaneella, missä kävi kilpailemassa.

– Oli mukava tavata heitä ja jutella hieman elämästä urheilun ulkopuolella ja siitä, mitä hän tekee nykyisin. On hienoa huomata, miten hienosti hän pärjää isänä ja menestyy uransa jälkeisessä elämässä, Vetter sanoo.

– Minusta oli hienoa, miten kauan hän pystyi heittämään huipputasolla ja nähdä, mitä hän teki keihäänheitolle ja koko yleisurheilulle etenkin Suomessa. Se tekee hänestä erityisen.

Pitkämäen hienon uran parhaaksi tulokseksi jäi Kuortaneella vuonna 2005 heitetty 91.53. Vetter ehti ohittaa esikuvansa jo vuonna 2017 heittämällä yli 94 metriä. Syyskuun alussa saksalainen heitti hurjalla 97.76 metrin kaarella itsensä kaikkien aikojen maailmantilastossa vain 72 sentin päähän Jan Zeleznyn maailmanennätyksestä.

Lukuisten onnittelijoiden joukossa oli myös Pitkämäki, joka lähestyi Vetteriä onnitteluviestillä.

– Hän lähetti myös videon pojastaan, jossa tämä heittää turbokeihästä. Ehkä seuraava Pitkämäki-sukupolvi on tulossa ja seuraavan 10–20 vuoden aikana hän heittää maailmanennätyksen.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja