Mainos

Tekstiä, rytmiä ja riimejä URB-festivaalissa

Kiasman URB -urbaani festivaali juhlii tänäkin kesänä kotimaista ja kansainvälistä kaupunkikulttuuria. Aiempina vuosina pääasiassa tanssiin ja musiikkiin keskittynyt festivaali tuo tänä vuonna esille myös runoutta, tarinoita ja puhetta.

Ohjelmassa on esimerkiksi lontoolaisia klubi-runoilijoita, tekstarirunokilpailu sekä tanssia ja puhetta yhdistävä esitys. 29. heinäkuuta-11. elokuuta pidettävän URB-festivaalin nimenä onkin Teksti, rytmi, riimi. Lontoolainen Renaissance One -runoilijakollektiivi tuo Helsinkiin kolme urbaania runoilijaa, joiden esitysten aiheena on rakkaus ja ihmissuhteet. Runoilijat Malika Booker, Jacob Sam-La Rose ja Roger Robinson hakevat aiheitaan ja tyyliään esimerkiksi populaarikulttuurista, performanssitaiteesta, mainonnasta ja kuvataiteesta.

Myös brittiläisen tanssija-näyttelijä-runoilija Benji Reidin esityksen taustalla on monentyyppisiä vaikutteita. Kiasmassa nähtävä kokonaisuus ammentaa kung fu -elokuvista, jazzista, sarjakuvista, stand up -komiikasta ja hip hop -tanssista. Urbaaniin tarinointiin liittyy myös Sami Garamin pääkaupungin slangilla kirjoittama ja Aleksi Ahoniemen säveltämä Jörde-Juge Show. Jörö-Jukan tarina on modernisoitu ja sen kerrotaan soveltuvan kaikille yli viisivuotiaille.

Hip hopia ja taistelulajeja

Tanssin uusia tuulia pääsee tälläkin kertaa nuuhkimaan, sillä URB:issä kohtaavat kotimaiset ja kansainväliset huiput ja tuoreet lupaukset. Japanilainen Ken Suguro & Co. esittää uudentyyppisen hip hop -tanssiesityksen, jossa tanssi yhdistetään japanilaiseen taistelulajiin aikidoon. Lavalle nousee myös Atomic B-boys, pohjoismaisen breakdancen ensimmäistä sukupolvea edustava norjalaisryhmä. Atomic B-boys hämmästytti viime vuonna Evolution of Style -esityksellä, joka saa nyt jatkoa. Ruotsista saapuu Moves Per Minute -tanssiryhmä ja ranskasta Cie Olympic Starz.

Suomalaisia esiintyjiä ovat muuan muassa hiphop-ryhmä Lähiöveljet ja Indictus Co., joka tuo lavalle kahden tanssijan ja kolmen muusikon toteuttaman rytmi- ja steppipainotteisen esityksen. Eräs festivaalin odotetuimmista taiteilijoista lienee kahtena aiempana vuotena URB:issa esiintynyt nuori suomalais-japanilainen tanssija ja koreografi d'Mastre. Uudessa teoksessa yhdistyvät rap, hip hop, boogietanssi ja japanilaiset vaikutteet.

Ensikertaa URB:issa esiintyy muun muassa kolmen nuoren suomalaisen naisen ryhmä Ninde, Lisa & Jasmine, joiden tanssiteos sekoittaa vapaasti mm. housea, afroa, salsaa ja hip hopia. Teoksen musiikki vaihtelee valtavirran hiphopista kokeelliseen populaarimusiikkiin. Ulkoilmakonserttia ei järjestetä, sillä ulkoilmalavan paikalla Kiasman edessä on tänä kesänä taideteos. Sen sijaan suunnitteilla on erilaisia runollisia ja musiikillisia klubi-iltoja.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.