Teknologian Tutkimuskeskus VTT palvelunestohyökkäyksen kohteena – venäläinen hakkeriryhmä ilmoitti kohteekseen

Eduskuntaan kohdistuu tällä hetkellä palvelunestohyökkäys. VTT:n viestintätiimin vetäjä Leena Rantasalo vahvistaa MTV:lle, että myös VTT on hyökkäyksen kohteena.

Telegramissa venäjämielinen hakkeriryhmä NoName057(16) on ilmoittanut saattelevansa Suomen Natoon palvelunestohyökkäyksellä. Kyseinen hakkeriryhmä on viestinsä perusteella ottanut kohteekseen ainakin Teknologian tutkimuskeskus VTT:n.

Tällä hetkellä VTT:n sivut eivät toimi. Viestintätiimin vetäjä Leena Rantasalo kertoo MTV:lle, että palvelunestohyökkäystä selvitellään.

– Se on juuri todennettu ja selvitämme asiaa yhdessä palveluntuottajan ja kyberturvallisuuskeskuksen kanssa.

Kyberturvallisuuskeskus voi kommentoida vain yleisesti

Kyberturvallisuuskeskuksen tietoturva-asiantuntija Olli Hönö sanoo MTV Uutisille, että keskus ei voi kommentoida tarkemmin yksittäistapauksia, mutta ”julki on tullut”, että niin eduskuntaan kuin Teknologian tutkimuskeskukseen on tänään tehty palvelunestohyökkäys. 

– Me emme sinänsä tutki, kuka on esimerkiksi hyökkäysten tautalla. Se on enemmän poliisin hommaa. Seuraillemme tilannetta ja annamme tarvittaessa apua.

Hönö sanookin voivansa kommentoida tapauksia vain yleisesti palvelunestohyökkäyksinä. 

– Tällaisia tapauksia yleensä kommentoidaan ilmiöinä tai jos on saatu erikseen lupa kommentoida julkisesti, hän perustelee vähäsanaisuuttaan. 

– Yleisesti palvelunestohyökkäyksissä kohdistetaan johonkin palvelimeen, palveluun tai verkkosivuun niin paljon liikennettä, että se hidastuu tai on kokonaan saavuttamattomissa, hän jatkaa.

Koska Kyberturvallisuuskeskus voi kommentoida tapauksia yleisellä tasolla, Hönö ei voi kommentoida mitään tarkemmin iskun luonteesta tai motiivista. 

– On vaikea antaa arviota varsinkaan lyhyellä aikavälillä, mutta sitä poliisi varmaankin tutkii aikanaan.

Hänen mukaansa palvelunestohyökkäykset voivat liittyä ”ajankohtaiseen tapaukseen”. 

Tämä päivä piirtyy historiankirjoihin päivänä, jolloin Suomi liittyi Natoon täysjäsenenä. Hönön mukaan päivä on laitettu merkille myös Kyberturvallisuuskeskuksessa ennakkoon.

– Olemme seurailleet, mitä kyberissä tapahtuu ja olleet hereillä, hän toteaa. 

Hönö kuitenkin korostaa, että palvelunestohyökkäykset ovat ”aika arkipäivää”, ja Kyberturvallisuuskeskukseen tulee kuukausittain ilmoituksia palvelunestohyökkäyksistä. 

– En osaa sanoa, onko tämä muuten ollut kovin erityinen päivä, ihan tavalliselta on vaikuttanut, hän sanoo.

Kyberturvallisuuskeskuksen tietoon on tullut Hönön mukaan alkuvuoden aikana yhteensä 39 palvelunestohyökkäystä. Hänen mukaansa palvelunestohyökkäysten vaikutukset jäävät yleensä pieniksi.

Juttua muokattu 4.4.2023 kello 17.36: Lisätty tietoturva-asiantuntijan MTV Uutisille antamat kommentit. 

Lue myös:

    Uusimmat