Teinipoika käytti perhekodin wifi-verkkoa pelaamiseen ilman lupaa – tuomittiin tietomurrosta

Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi teinipojan alaikäisenä tehdyistä tietomurrosta ja luvattomasta käytöstä sakkoihin, koska poika käytti perhekodin langatonta verkkoyhteyttä ilman lupaa. 

Tuomion mukaan perhekodissa oli laajakaistayhteys, jonka käyttöä varten oli luotu kaksi erillistä langatonta verkkoa. Toinen verkoista oli tarkoitettu henkilökunnan käyttöön ja toinen perhekodin lasten käyttöön. 

Lasten Wi-Fi oli käyttöajaltaan rajoitettu ja myös hitaampi kuin aikuisten. 

15-vuotias poika urkki nopeamman verkon tunnukset perhekodin työntekijän puhelimesta, joka oli jäänyt lukitsematta. 

Poika myönsi tämän itse oikeudessa ja kertoi jo aiemmin pyytäneensä pääsyä nopeampaan verkkoon. Koska hän ei ollut saanut siihen lupaa, hän oli hankkinut tunnukset itse.

Nopeampaa Wi-Fiä poika käytti kertomansa mukaan Playstation 4 -pelien pelaamiseen sekä pelien lataamiseen verkosta. 

Rikostuomio

Käräjäoikeus katsoi, että oikeasuhtainen rangaistus teosta on 15 päiväsakon suuruinen sakkorangaistus. Rikosnimikkeinä on tietomurto nuorena henkilönä sekä luvaton käyttö nuorena henkilönä. 

Koska nuorella ei ole tuloja tai tulot ovat hyvin pienet, päiväsakoista jää maksettavaa minimimäärä, yhteensä 90 euroa. 

Lisäksi poika joutuu maksamaan perhekodille korvaukseksi "asian selvittämisestä aiheutuneista kuluista ja ajanhukasta" yli 360 euroa. 

Tuomion perusteella asiaa oli soviteltu ennen oikeudenkäyntiä. Sovittelun yhteydessä poika oli jo etukäteen lyhentänyt korvaussummaa perhekotiyritykselle 30 eurolla.  

Tuomio ei ole lainvoimainen, eli siihen voi hakea muutosta hovioikeudesta.

 

Lue myös:

    Uusimmat