Tehtaan työntekijän käskettiin laskea rikkihappoa Kymijokeen – vaatteet syöpyivät päältä: "Housuista ei ollut jäljellä kuin vyönauha"

Kymijoella sijaitsevan tehtaan työntekijä laski rikkihappoa jokeen ja vaatteet syöpyivät päältä: ”Housuista ei ollut jäljellä kuin vyönauha” 1:40
Kymijoella sijaitsevan tehtaan ex-työntekijä kertoo dokumenttisarjassa ympäristön saastuttamisesta: "Sanottiin, että laskepa tosta rikkihappoa jokeen"

Kymijoen pohja on maailman saastunein tutkittu joenpohja. MTV:llä nähtävässä dokumenttisarjassa Uskomattomat ympäristörikokset kerrotaan kylmääviä faktoja Kymijoen tilanteesta.

Kymijoen pohjasedimentissä sijaitsee vaarallista supermyrkkyä dioksiinia. Tutkimusten mukaan pohjasedimenttiin ei pitäisi koskea, jotta myrkyt eivät pääse liikkeelle. 

Kun Kaakkois-Suomen Ely-keskus sai ilmoituksen, että Kymijoen rantaa oli ruopattu ja läjitetty ranta-alueelle vuonna 2018, se aiheutti kylmiä väreitä asiantuntijassa. 

– Tietenkin meillä oli aikamoinen kauhistus siitä asiasta, koska meillä oli ymmärrys, miten pilaantuneita sedimenttejä siinä kohtaa on, vesistöpäällikkö Visa Niittyniemi kertoo dokumenttisarjassa.

Kymijoen alkuperäisen saastumisen taustalla on pitkään jatkunut tehdastoiminta. Metsäteollisuudessa käytettiin aikoinaan klooria, joka muodostaa dioksiiniyhdisteitä. 

Kymijoella aikoinaan sijainneen tehtaan entinen työntekijä esittää kylmäävän väitteen dokumenttisarjassa ensimmäisestä työpäivästään. 

– Sanottiin, että laskepa tosta rikkihappoa jokeen, kun se ei sovi meidän säiliöömme. 

– Senhän mä sitten tein, ei sen kummempia.

Työntekijä kertoo, että vaatteet syöpyivät päältä.

– Housuista ei ollut jäljellä kuin vyönauha.

Mitä myrkyllisen maan ruoppauksesta seurasi ja miten pysäyttäviä terveysvaikutuksia Kymijoen tilanteella on ollut alueen asukkaisiin? Voit katsoa koko jakson MTV Katsomosta. Näet kaikki Uskomattomat ympäristörikokset -sarjan jaksot C Moresta.  

 

Lue myös:

    Uusimmat