Teetkö yleisen virheen? Näin tuoretta kalaa pitäisi oikeasti säilyttää

Tuoretta kalaa ei kannata säilyttää millä tahansa hyllyllä jääkaapissa, vaan kalalle on olemassa oma nurkkaus. Jääkaappilämmössä kala voi pilaantua jopa puolet nopeammin kuin ihannelämmössä!

Joulun kynnyksellä on syytä muistaa, että kala on raaka-aineena erityisen herkkä ja vaatii huolellista käsittelyä ja säilytystä.

Raakana kalaa tulisikin säilyttää 0–3 C asteessa ja jääkaappilämpötila ylittää usein tämän ihannerajan. Jos tuoretta tai tyhjiöpakattua kalaa siis säilyttää jääkaapissa, kannattaa se laittaa alahyllylle ja aivan perälle, sillä siellä on kylmintä.

Muista kuitenkin, että etenkin tuore kala pilaantuu jääkaappilämmössä jopa puolet nopeammin kuin ihannelämmössä 0–3 asteessa. Monissa jääkaapeissa onkin nykyään oma lokeronsa kalatuotteille, jossa lämpötila on optimaalinen.

Pakasta kala ennen automatkalle lähtöä

Kalaa kuljetettaessa kannattaa aina turvautua kylmälaukkuun ja kylmävaraajiin. Kätevää on myös pakastaa raaka kala, joka saa sulaa kuljetuksen ajan hiljalleen kylmälaukussa. Perillä sen voi valmistaa heti ruoaksi. Mikäli kylmäsäilytystilat ovat puutteelliset, pyri ostamaan kala vasta mahdollisimman lähellä valmistamishetkeä.

Säilytyslämpötilan lisäksi kalaa käsiteltäessä on huomioitava välineiden ja käsien puhtaus. Huolehdi, että leikkuulauta on puhdas, kun aloitat, ja pese se huolellisesti, ennen kuin jatkat kokkailuja. Laudan voi myös suojata vaikkapa leivinpaperilla.

Lähde: Pro Kala Ry

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja