Tee se itse – juhannusvihta!

Ei juhannussaunaa ilman omatekoista saunavihtaa. Valmista näillä ohjeilla tuuhea vihta ja nauti juhannuslöylyistä!

Oikeaoppinen saunavihta tehdään aina rauduskoivusta. Sitomiseen käytetään sitkeämpää hieskoivun varpua. Paras aika vihtojen tekemiseen on juhannuksesta heinäkuun alkupuolelle.

Vihtomien rentouttaa lihaksia ja edistää ihon aineenvaihduntaa sekä puhdistaa ihoa. Lauteilla on hyvä muistaa, että vihdalla ei hakata vaan ropsitaan. Liike lähtee ranteesta.

Vihtaan valitaan kovia lehtiä

Valitse koivut mieluusti kuivalta maalta. Kerää nuoria, kauniita oksia useammasta puusta, muista kysyä maanomistajan lupa! Suosi lyhyitä oksia nuorehkoista rauduskoivuista, joissa on sahalaitaiset reunat. Älä leikkaa oksien latvoja.

Lasten tai naisten käyttöön tulevan vihdan oksat voivat olla lyhyempiä, kuin vain miesväen saunakaverin.

Vihdan sitominen

1. Useimmiten vihdat sidotaan rauduskoivusta. Kerää ohuita 50–60 cm pitkiä oksia. Yhteen vihtaan kuluu 35–40 oksaa. Poista harottavat oksat, kuivuneet lehdet ja poista kädensijan kohdalta ylimääräiset oksat ja tasaa tyvi puukolla. Tee tasainen kimppu niin, että lehtien kiiltävät pinnat ovat päällepäin – näin lehdet eivät takerru ihoon vihtoessa.

2. Karsi vihdan siteeksi ohut ja pitkä hieskoivun vesa. Jätä siihen kuitenkin latvuslehdet. Notkista sideoksaa vääntämällä ja kiertämällä.

3. Työnnä siteen paksu pää vihtakimpun tyviosan läpi lehdettömäksi karsittujen varsien ja lehtien rajaan. Vedä sidettä, kunnes siteen latvaa on jäljellä 10–15 cm.

4. Kierrä side oksien ympärille kireäksi silmukaksi.

5. Jatka samaa sidettä tyviosaan ja kierrä se vielä kerran vihdaksien ympäri silmukaksi ja kiristä. Ellei siteen loppupää sulaudu vihdan tyveä vasten, työnnä se oksien alle. Vihdan siteeksi voi pujottaa myös koivunoksista valmiiksi tehdyn pannan.

Savolaiset sitovat vihtansa pannalla

Sidevarvun voi kiertää vihdan pannaksi savolaiseen tapaan. Sido vihdan oksat tuoreella, pitkällä koivun alaoksalla, josta olet riipinyt lehdet. Ohuet oksanhaarat voit jättää.

Sidottuasi oksaa noin puolenkymmentä kierrosta varren ympärille, pujottele oksa kolme neljä kertaa pannaksi.

Pujota panta varren siteeksi mahdollisemman tiukalle. Työnnä se oksien lomaan aivan kahvan tyveen saakka.

Turvaudu tarvittaessa naruun

Jollei vihdan sitominen luonnon antimilla onnistu, voi kertakäyttöisen kesävihdan sitoa narulla tai nippusiteellä.

Siisti lopuksi oksien terävät päät puukolla vuollen tai vaikka kirveellä pölkyn päällä. Voit katkoa myös törröttävien oksien päitä – varo vain, ettet revi oksia irti.

Tuore vihta säilyy muutaman päivän hyvänä, jos se säilytetään kukkakimpun lailla maljakossa, viileässä ja pimeässä paikassa. Lehtiä ei saa uittaa vedessä.

Kuivata vihta löylyjen päätteeksi ja vihdo sillä halutessasi uudestaan.

Teksti: MTV3

Kuvat: Lehtikuva

Lähteet: Suorakanava Oy, www.savusauna.com

Lue myös:

    Uusimmat