Tästä on nyt kyse – Leijonien sisältä linjattiin kaksi isoa parannuksen kohdetta

Leijonien MM-urakka jatkuu tänään ottelulla Yhdysvaltoja vastaan. Alla on kaksi voittoa, kun viikonloppuna jalkoihin jäivät Norja ja Latvia. Leijonien valmentajan Ari-Pekka Selinin mukaan Suomen pelistä on tullut esille kaksi isoa parannuksen kohdetta.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat 10.-26.5.2024

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla sekä MTV Katsomo -palvelussa.

Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla

Leijonat aloitti turnauksen tyylillä, kun se rullasi Norjan yli tylyin luvuin 5–0. Lauantaina oli tiukempaa, kun Latvia jäi jalkoihin, vain, lukemin 2–1.

– Latvia puolusti keskialueella hyvin ja he tekivät maalipaikkojen luomisesta vaikeaa. Pelin virtaus ei ollut ihan normaalia ja jouduimme paljon kamppailemaan heitä vastaan. Ehkä pieni ero tuli siitä, että meillä oli fanaattinen kotiyleisö takanamme. Saimme tehtyä eron ja otimme ison voiton koko turnauksen jatkoa ajattelen, Leijonien apuvalmentaja Ari-Pekka Selin sanoo MTV Urheilulle.

Leijonat hallitsi kenttätapahtumia Latviaa vastaan. Ongelmaksi tuli se, ettei valkopaitanen Suomen joukkue meinannut päästä A-luokan tekopaikoille. Tätä kautta lukemat pysyivät tiukkoina.

Selinin mukaan turnauksen ensimmäiset pelit ovat osoittaneet Leijonien pelistä muutamia selkeitä petrauksen kohteita.

– Puhutaan kahdesta asiasta. Siitä, että miten sijoitumme kiekottomana. Puhutaan karvauspelistä ja omiin täyttämisestä. Silloin kun olemme oikeilla paikoilla, silloin hyökkäyksiin lähteminen on luonnollisempaa. Sitten taas toisaalta maalinteon suhteen isossa roolissa ovat valinnat kiekon kanssa. Milloin kiekossa pitää pysyä ja milloin sitä pitää liikuttaa. Ja miten tukitoimet ovat paikallaan. Meidän pitää olla itsekkäämpiä, kun on sen paikka. Tällä tasolla maalipaikkoja ei tule tuosta noin vain, liukuhihnalta. Meidän pitää olla positiivisen itsekkäitä. Se tarkoittaa sitä, että meidän pitää laukoa ja laittaa kiekkoa maalille. Koska jos laukauksista ei tule suoraan maaleja, niistä tulee jatkopelejä, joista on mahdollisuus viimeistellä, Selin avaa.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Uudenlainen haaste

Leijonat on jo nyt parantanut yhtä selkeää ongelmakohtaa.

– Toisen erän pelaaminen herätti huolia EHT:n jäljiltä. Kiinnitimme siihen huomioita, että miten meidän pitää rytmittää sitä. Pystyimme Latviaa vastaan prässäämään ja laittamaan heidät todella ahtaalle. Siellä tuli pitkiä hyökkäyksiä ja pystyimme vaihtamaan pelaajia yksitellen. Paransimme sitä osa-aluetta jo toisessa pelissä peräkkäin, Selin kehaisee.

Maanantaina vastaan tulee USA, joka on täynnä NHL:ssä pelaavia pelaajia. Tämä meinaa sitä, että pelin virtaus muuttuu varsinkin siitä, mitä se oli lauantaina Latviaa vastaan.

– On selvää, että jenkit haluavat pelata nopeaa peliä ja hyökätä pystyyn. Se taas tarjoaa meidän tiiviille paketillemme vastaiskupaikkoja. Ei välttämättä paljoa, mutta uskoisin, että saumoja voi tulla nyt vähän enemmän, Selin arvelee.

Yhdysvallat-pelin jälkeen Leijonat kohtaa keskiviikkona Ruotsin. Täten alkuviikkoon mahtuu kaksi erittäin kovaa peliä.

– Nyt tiedämme, missä menemme ja olemme saaneet yhteisiä kokemuksia. Sen lisäksi tulos on ollut hyvä. Tiedämme, missä voimme parantaa. Nyt eteen tulee aivan maailman huippujoukkueita. Ei tarvitse arpoa sitä, että pitääkö meidän pelata hyvin vai ei. Pitää pelata hyvin. Tempo on varmasti huikea maanantaina ottelussa, Selin ennakoi.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Granlund tuli ja säväytti, entäs muut

Leijonat sai lauantaina uuden vahvistuksen, kun Mikael Granlund liittyi Suomen joukkueen matkaan. Granlund säväytti välittömästi, takomalla tehot 1+1 Latviaa vastaan.

Tuloksen teko ei ollut ainoa positiivinen puoli Granlundin turnausdebyytissä.

– Kaikki lähti jo ensimmäisestä vaihdosta. Iso huomio liittyi siihen, millaisia valintoja ”Mikke” teki kiekon kanssa. Näkee, että hän on pelannut ahtaissa paikoissa. Hän osaa ikään kuin imasta vastustajan itseensä kiinni samalla, kun hän antaa syötön. Ennen kaikkea hän lukee hyvin sitä, milloin voi mennä vai pitääkö olla puolustusvalmiudessa. Siinä näkyi se, että miten hyvää hänen pelilukutaitonsa on, Selin perkaa, summaten:

– Heti ensimmäinen peli osoitti sen, että hän on monipuolinen ja kokonaisvaltainen huippuammattilainen.

Leijonien valmennusjohto on seurannut tarkasti NHL:n pudotuspelien käänteitä. Suomen joukkueessa on yhä kaksi avointa paikkaa.

– Olemme miettineet askelmerkkejämme. Sitten kun aika on, sitten tiedotetaan. Mennään maltilla, Selin toteaa NHL-tilanteesta.

Leijonat teki jo turnauksen alla ja alussa isoja valintoja, kun se leimasi yhteensä 20 kenttäpelaajan kisapassit. Samaan aikaan esimerkiksi Ruotsi on pelannut hyvin vajaalla kokoonpanolla.

– Leijonien vahvuus on ollut jo pitkään se, että luotamme hyvään joukkue- ja viisikkopelaamiseen. Samalla kolmannessa erässä jaksaminen on nostanut päätään. Toki, jos miettii, niin siitä on pitkä aika, kun olemme pelanneet seitsemällä puolustajalla. Emme halunneet lähteä kikkailemaan tai kaivamaan verta nenästä. Kotikisoissa on kuitenkin isot panokset pöydässä, Selin muistuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat