Mainos

Jukka Jalosella rajaton luottamus Leijonien menestyksen kivijalkaan – ”Sen mukaan mennään, vaikka sinä pelaisit siellä”

1:51
Videolla Jukka Jalonen perkaa Iso-Britannia-pelin annin ja jatkonäkymät.

Leijonat on menestynyt pelitapansa ansiosta jääkiekon MM-kisoissa niin hyvin, että joukkue pelaa tänään Saksaa vastaan lohkovoitosta.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat C Morella!

Suomi – Saksa 
Tiistaina 21.5. klo 13.15 C More Sport 1/MTV3

Kaikki ottelut suorana C Morella. Suoratoistona ottelut katsottavissa vain cmore.fi-palvelussa.​​​​​​​

Suomen peli on tukeutunut tiukasti päävalmentaja Jukka Jalosen johtaman valmennuksen antamiin raameihin. Kaikki perustuu siihen, että viisi pelaajaa tekee kaiken yhdessä, samalla tavalla pelin pieniin tapahtumiin reagoiden. Perusperiaatteena on päästää mahdollisimman vähän maaleja ja tehdä yksi enemmän.

Leijonat puolustaa aggressiivisesti paineistaen heti kun kiekko menetetään. Jos pelaajat eivät ole sijoittuneet niin, että paineen antaminen voisi onnistua, sitä ei yksittäinen pelaaja tee, vaan sitten viisikko ryhmittyy keskialueelle trapiin tukkimaan vastustajan etenemisen keskialueen yli.

Jalonen on kierrättänyt hyökkääjiä läpi turnauksen. Vain Sakari Manninen, Harri Pesonen ja Kaapo Kakko ovat pelanneet koko turnauksen kolmikkona, muuten ketjut ovat muuttuneet joka otteluun. Jalonen on sanonut useaan otteeseen, että ketjuilla ei ole merkitystä, koska pelaajisto on niin tasainen ja jokainen tietää tarkkaan mitä heidän kuuluu tehdä.

Esitin Jaloselle teorian, että kierrättäminen on ollut pelitavan testaamista siinä mielessä, että ketjujen vaihtuessa saadaan vahvistus sille, että pelitapa toimii.

– Ei se kyllä ole ollut. Meillä ei ole mitään väliä oikeastaan, kuka pelaa missäkin pelitavan suhteen. Meillä on pelitapa kiveen hakattu ja sen mukaan mennään, vaikka sinä pelaisit siellä, Jalonen vastasi.

Vaikka vastaus on suoraviivainen, jopa tyly, se kiteyttää täydellisesti Jalosen ajattelun. Pelit ovat osoittaneet, että kentällä voi olla kuka tahansa. Kunhan hän ja neljä muuta pelaajaa toteuttavat vaaditut asiat. Pelaajat on valittu sen perusteella, että he ovat osoittaneet pystyvänsä tähän. Itseluottamus pelitapaa kohtaan on tietenkin rakentunut vuosien aikana, mutta tämän joukkueen osalta luotto kirkastui Jaloselle viimeisissä EHT-peleissä ennen MM-turnausta.

– Kyllä me tiedämme, että se toimii. Ei meidän tarvitse sitä testata, se on nähty jo ajat sitten. Pelaajia voidaan testata, että miten he sopivat ja miten pystyvät toteuttamaan sitä pelitapaa. Pelitapa on sellainen kun se on, ja me uskomme siihen ja olemme nähneet, että se toimii, kun kaikki tekevät laadukkaasti töitä niin kuin joukkue on tehnyt pitkän aikaa – kuuden viikon leirityksen ja koko turnaustapahtuman, Jalonen linjasi.

Saksan testi ja ylivoiman parantaminen

Toni Söderholmin valmentama Saksa on ennakkoon kovempi vastus kuin Leijonien kolme edellistä vastustajaa Tanska, Iso-Britannia ja Ranska. Suomi haluaa voittaa pelin ja lohkon, mutta saada myös onnistuneen kenraaliharjoituksen edessä odottavaan MM-puolivälierään.

Jalosen mielestä on hyvä asia, että Leijonat saa askelta kovemman testin.

– Joudumme torstaina (puolivälierässä) puolustamaan enemmän ja niin joudumme nytkin. Peli on yleensä 50 prosenttia hyökkäämistä ja 50 prosenttia puolustamista hyvien joukkueiden välillä. Parissa viime pelissä olemme hyökänneet enemmän, joten nyt pelaamiseen tulee balanssi ja on helpompi siirtyä isompaan peliin.

Ranska-pelistä Suomella on selkeänä kehityskohteena ylivoimapeli. Jalonen sanoi itsekin, että ylivoima oli Ranskaa vastaan joukkueen kehnoin osuus.

Sunnuntaina Suomi ei onnistunut kertaakaan, vaikka Ranska otti seitsemän jäähyä. Koko turnauksen mittakaavassa Leijonat on tehnyt viisi maalia 20 yrityksellä. Ylivoiman tehokkuus on siis hyvällä 25 prosentin tasolla.

Maanantain harjoituksissa joukkue keskittyi ylivoimakuvioiden hiomiseen. Yksi pelaajamuutos on todennäköisesti tulossa, sillä harjoitusten perusteella ylivoimaa pelannut Arttu Ilomäki on kokoonpanon ulkopuolella, jos Juho Lammikko on vain toipunut pelikuntoon.

– Pieniä muutoksia tehtiin. Simppeleistä asioista se (ylivoima) on lopulta kiinni – kiekon pitää liikkua nopeammin, vähän pitää ehkä ampua enemmän ja laadukkaammin ja saada maskia maalin eteen, Jalonen luetteli.

– Ihan perusjuttuja, jotka ovat toimineet ihan hyvin meillä parhaimmillaan. Saldot yv:llä ovat edelleen ihan hyvät, mutta varsinkin yksittäisiä pelejä ratkotaan pitkälti ylivoimalla ja alivoimalla, hän huomautti.

Ranska-pelissä ylivoima tuotti ensi kertaa vetopaikkoja Oliwer Kaskelle. Liigassa liukuhihnalta maaleja latonut Kaski oli viidessä pelissä kuin piilossa pidetty ase, kun hänen loistavaa kutiaan ei ruokittu pakkopelissä.

– Se riippuu tosi paljon vastustajasta. Ranska pelasi niin, että he jättivät minulle ne vedot ja Manninen ja muut antoivat siihen ne. Alivoiman mukaan katsotaan, jos he jättävät jonkun auki, niin hänelle haetaan sitä vetoa. Aika paljon pääsi paukuttamaan, joku olisi voinut mennä sisäänkin, pelkästään avauserässä viisi kertaa maalia kohti laukonut Kaski sanoi.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja