Tässäkö lelukauppojen kesän hitti? Kasvata itse oikeita perhosia!

0:41

Lapsiperheiden kaappeihin kertyy hyllykaupalla erilaista muovikrääsää, joka jaksaa monesti kiinnostaa perheen pienimpiä vain hetkisen. Nyt suomalaislelukauppoihinkin on löytänyt tiensä ”lelu”, joka ei ainakaan jää käytön jälkeen nurkkiin pyörimään.

Testasimme Butterfly Garden -pakkauksen, joka mahdollistaa oikeiden perhosten kasvattamisen omassa olohuoneessa. Mitään elävää ei toki saa mukaansa vain astelemalla lelukauppaan. Pakkaus sisältää ohjekirjan, ”häkin” perhosille sekä koodin, jolla elävät toukat saa tilattua Britanniasta.

Ei pienten lasten vastuulle

Insect Lore -yrityksen nettisivuille syötetään omat yhteystiedot sekä päivä, jolloin haluaa, että toukat lähtevät matkaan. Merkitsimme tilauspäiväksi perjantain, ja toukkapurkin sisältävä paketti saapui postiin siitä seuraavana perjantaina.

Toukkavaiheen kerrotaan kestävän viikosta kahteen, testissä toukat koteloituivat aika lailla tasan viikon päästä saapumisestaan.

Mukana saapuvat englanninkieliset ohjeet ovat selkeät, mutta ainakaan pienten lasten ei kannata antaa ottaa vastuuta perhosprojektista. Esimerkiksi koteloituneiden toukkien liikuttelu on kiellettyä, ja muutoinkin hyönteisiä on kohdeltava koko ajan hyvin varoen – kyseessä ovat kuitenkin elävät olennot.

Toukat pyrkivät kohti purkin kattoa

Toukkien seuraaminen on yllättävän mielenkiintoista puuhaa, vaikka ne eivät hirmu paljoa liikuskele. Lähinnä toukat syövät ja muodostavat silkkirihmaa. Piakkoin ne alkavat pyrkiä kohti purkkinsa kattoa, ja kun ne jäävät sinne roikkumaan J-kirjaimen muodossa, koteloituminen on alkamassa.

Kun koteloitumista on kestänyt muutaman päivän ajan, kotelot siirretään varovasti telineessään perhoshäkkiin odottamaan kuoriutumista. Tämä prosessi vei testitoukilla vajaan viikon.

Kuoriutumisen nopeus yllätti

Kuoriutuminen tapahtuu hämmästyttävänkin nopeasti: aamulla töihin lähtiessä kotilot nököttivät rauhallisina paikoillaan ja iltapäivällä häkissä ojenteli raajojaan ja siipiään viisi perhosta.

Perhosia pidetään sisällä muutaman päivän ajan, jolloin niitä ruokitaan hedelmillä sekä vesisokeriliuoksella (pipetti kuuluu pakkaukseen). Sen jälkeen ne vapautetaan päivän lämpimämpänä hetkenä luontoon.

5-vuotias testaaja oli perhossetistä haltioissaan, vaikka sillä ei tietenkään voinut sananmukaisesti leikkiä. Muodonmuutoksen seuraaminen oli aikuisellekin sekä opettavaista että kiehtovaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja