Tässäkö Ruotsin heikko kohta – "Voita tai tule kotiin korvat lurpallaan"

Nuoret Leijonat kohtaa tänä iltana Ruotsin – Ismo Lehkonen petaa ratkaisuottelun lähtökohdat 8:58
Videolla Ismo Lehkonen ennakoi Nuorten Leijonien puolivälierää MTV Uutiset Livessä.

Suomen miesten alle 20-vuotiaiden maajoukkue kohtaa lauantain myöhäisillassa omassa puolivälierässään Ruotsin. C Moren asiantuntija Ismo Lehkonen ennakoi MTV Uutiset Livessä Nuorten Leijonien tulevaa koitosta.

Suomi voitti kolme ensimmäistä alkulohkon peliään, mutta Kanadaa vastaan tuloksena oli 1-4-tappio. Nuoret Leijonat oli lohkossaan Kanadan jälkeen kakkonen.

Ruotsi ylsi B-lohkossa kolmanneksi kärsittyään tappiot Venäjälle jatkoajalla ja Yhdysvalloille varsinaisella peliajalla. Ruotsille Venäjä-tappio oli ensimmäinen alkulohkon häviö 14 vuoteen. Lehkonen odottaa tulevaa puolivälierää innolla.

– Se on minun kiekkokalenterissani odotetuin ja mielenkiintoisin peli. Tämä on sellainen peli, että voita tai tule kotiin korvat lurpallaan. Kaikki minun viisarini osoittavat Suomen suuntaan. Meillä on selvä etulyöntiasema Ruotsia vastaan, Lehkonen toteaa.

Viidessä edellisessä keskinäisessä ottelussa Nuoret Leijonat ja Ruotsi ovat voittaneet vuoron perään toisensa. Neljä edellistä kamppailua on päättynyt maalin erolla. Viime vuoden kisojen MM-pronssipelissä Suomelle tarjottiin katkeraa kalkkia, kun Ruotsi vei mitalit lukemin 3-2.

– Rakas vihulaisemme on pelannut yli kymmenisen vuotta heidän omalla systeemillään. He luottavat siihen niin sanottuun suunnanmuutos- ja formulakarvauspelaamiseen. He joko voittavat tai häviävät sillä. Se asettaa kovat vaatimukset Suomen avaus- ja suunnanmuutospelaamiseen, Lehkonen kertoo.

Lehkonen ei osaa tarkemmin sanoa, että onko Ruotsilla mitään sen suurempaa heikkoa lenkkiä. Hän nostaa kuitenkin esiin mahdollisen iskun paikan.

– Siinä on neljä tasaista kenttää. Siellä on hyviä pelaavia pakkeja. Ruotsin joukkue ei välttämättä ole tottunut pitkiin päätymyllytyksiin omalla alueella. Se, missä Suomen pitää olla ehdottoman tarkkana on nopea suunnanmuutospeli. Heidän aktiiviset pakit pelaavat valmentajan silmin oman alueen puolustuspelissä upporikasta ja rutiköyhää. Se asettaa meidän hyökkääjille vaatimustason korkealle siellä omalla alueella. Yksi vastaan yksi -pelaamisessa pitää voittaa ne omansa, Lehkonen sanoo. 

Suomen ja Ruotsin välillä on nähty ikimuistoisia sekä katkeriakin kohtaamisia. Vuoden 2014 MM-kisoissa Ruotsissa Nuoret Leijonat kaatoi isäntämaan finaalissa 3-2 Rasmus Ristolaisen jatkoaikaosumalla. Lehkonen ei usko, että vastustajalla ei ole tässä kohtaa suurta merkitystä, ainoastaan itse ottelulla.

– Jokainen voi kuvitella sen, että tämä joukkue on kokoontunut 15 vuoden ikäisinä. Heidän nelivuotinen matkansa kulminoituu tähän. Saat joko ok tuloksen tai katastrofituloksen. Se on paineen ja stressin osalta pahin paikka, johon nuori pelaaja voi joutua. Kova ja fyysinen mittari noille nuorille pojille, koska he ehdottomasti haluavat päästä mitalipeleihin, Lehkonen summaa.

Nuoret Leijonat kohtaa Ruotsin MM-kisojen puolivälierässä kello 22.30. 

Katso pääkuvan videolta Ismo Lehkosen haastattelu MTV Uutiset Livestä.

Lue myös:

    Uusimmat