Mainos

Tasmanian tuholainen vaarassa - tutkimuskaulus kiellettiin

Yksi Australian uhanalaisimmista eläimistä, Tasmanian tuholainen, kärsii syöpätaudista, joka uhkaa viedä lajin sukupuuttoon. Lajin pelastamiseen tähdännyt tutkimusohjelma on törmännyt vaikeuksiin, koska Tasmanian yliopiston eläineettinen komitea on kieltänyt eläinten seurantakauluksen käytön.

Koiran ja rotan sympaattista risteytystä muistuttava Tasmanian tuholainen on saanut vaivakseen kasvosyövän, joka on leviämässä lajin koko kantaan. Vain Tasmaniassa tavattavan eläimen pelastamiseksi tutkijat ovat kehittäneet seurantakauluksen, jolla on yritetty selvittää, miten sairaus leviää. Paristokäyttöinen lähetinkaulus on kuitenkin saanut Tasmanian yliopiston eläineettisen komitean huolestumaan, sillä komitean mukaan kaulus voi aiheuttaa niskavammoja ja kaulus on nyt kielletty.

Lisäksi komitea sanoo, ettei ole oikein pakottaa eläintä pitämään kaulapantaa loppuelämäänsä.

- Tuholainen ei saa sitä itse pois, ja tutkijoiden olisi saatava pantaa pitävä tuholainen uudestaan kiinni sen poistamiseksi, vaatii eettisen komitean jäsen Barrie Wells.

Pelastakaa Tuholainen -ohjelman professori Hamis McCallumin mielestä kaulapannan hyöty on haittaa suurempi.

-Olisi tärkeää tietää, miten syöpä leviää,kun tuholaiset ovat tekemisissä toistensa kanssa. Olen todella pettynyt tähän päätökseen.

Komitea on vaatinut tutkijoita ottamaan kiinni 80 tuholaista, joille kaulapanta on asennettu, mutta toistaiseksi 60 on saatu takaisin. Professori McCallum epäilee, että osa eläimistä, joilla kaulus on, saattaa olla jo kuollut sairauteen.

Komitea sanoo nyt, että se saattaa harkita kieltoa uudelleen, jos tutkijat voivat varmistaa, että panta putoaa itsekseen jossain vaiheessa pois.

Tuntemattomasta syystä syntynyt kasvosyöpä tunnistettiin kannassa vuonna 1996. Sairaus on harventanut kantaa niin, että laji todettiin uhanalaiseksi viime vuonna.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.