Tapio Suominen masennuksestaan Novalle: Lääkitsin itseäni alkoholilla

Selostaja Tapio Suominen joutui loppukesästä pitkälle sairauslomalle masennuksen takia. Suominen kertoi Novalle avoimesti sairaalahoidostaan ja kokemastaan.

Ylen selostaja Tapio Suominen vieraili keskiviikkona Radio Novan Enbuske&Linnanahde Crew -ohjelmassa.

Selostaja joutui heinäkuussa pitkälle sairauslomalle ja perumaan työtehtäviään. Usean viikon sairausloma päättyi syyskuun lopulla ja töihin palatessaan Suominen kertoi poissaolonsa syyksi sairastumisensa masennukseen. Suominen kertoi Novan lähetyksessä, että hän ei meinannut itse aluksi ymmärtää tilanteen vakavuutta.

– Olin varmasti viimeinen, joka huomasi ja ymmärsi, mistä on kysymys. Onneksi lähipiiri oli kärryillä. Jälkikäteen ajatellen ymmärrän oireet: nukuin huonosti, minusta tuli hiljainen ja käperryin ikään kuin kokoon. Perisuomalaiseen tapaan lääkitsin itseäni alkoholilla kun en muuta keksinyt. Alkoholi tuli lääkkeeksi, mutta en kuitenkaan ihan ryyppäämään ratkennut. Olisi pitänyt oivaltaa, että kaikki ei ole kuten pitäisi, onneksi lähipiiri havahtui ja saattoi minut hoitoon.

Suominen kuvailee masennuksen syvenneen psykoosiin asti, silloin hän ei enää tiennyt missä oli ja miksi.

– En kyennyt enää kuin nukkumaan tai olla möllöttämään. Lähipiiri onneksi auttoi, niin avovaimo, velipojat ja ex-vaimo olivat mukana talkoissa. Psykiatrin kautta päädyin Lohjalle psykiatriseen sairaalaan seitsemäksi viikoksi. Aamulla kun pikkuveli tuli hakemaan sairaalaan lähtöä varten, niin taistelin vastaan. Ajattelin, että en kai minä mielisairaalaan, mitä siitä seuraa. Menin keittiön lattialle makaamaan, muta veli sanoi, että kun olen valmis niin mennään, sitten mentiin.

Sähköhoidoista apua

Sairaalassa Suominen sai käydä keskusteluja ja hänelle annettiin myös lääkitys. Lopullinen helpotus tilanteeseen tuli sähköhoidoista.

– Masennus syveni myös sairaalassa ollessa, syystä jota en tiedä. Lääkkeillä yritettiin hoitaa, kun ei viiteen viikkoon tepsinyt niin otettiin järeämmät aseet käyttöön. Sain sähköhoitoa eli sillä aiheutettiin minulle epileptinen kohtaus. Ikään kuin lyhytaikainen nukutus, jota humaukseksi kutsutaan. Kuulostaa hurjalta, mutta ei se siltä tuntunut. Hoito lisää toimintaa yläkerrassa ja poistaa lähimuistia, mutta se on ohimenevää. Hoidon jälkeen olin kuin eri mies, Suominen kuvailee Novalla.

Rauhallisesti radiossa esiintyneen Suomisen prosessi on vielä kesken ja hän kertoo käyvänsä edelleen terapiassa. Hän halusi kertoa masennuksestaan avoimesti katkaistakseen siivet huhuilta ja tuodakseen ihmisille tietoisuutta sairaudesta.

– Tänä päivänä sosiaalinen media niin voimakas, kyllästyin lukemaan arvioita siitä, että olisin saanut esimerkiksi potkut. Tällainen voi oikeasti osua kenen vain kohdalle. Tavallisille ihmisille kaikista taustoista, siellä meitä oli koko joukko. Suomalaisilla miehillä on asenne, että ei ainakaan minua koske. Ollaan muka niin kovia ja vahvoja. Tämä tuli ihan pyytämättä ja yllättäen, niin kuin ikävillä asioilla on tapana. Samalla kun puhun, niin myös terapioin itseäni.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat