Tapio Suominen avaa viimein oman versionsa välikohtauksesta Ylen tiloissa: Tupsahti suoraan lähetykseen, hyppäsi liikkuvasta autosta ja löi vartijaa – "Minut pumpattiin täyteen rauhoittavaa"

Urheilutoimittaja ja ruutukasvo Tapio Suominen paljastaa tuoreessa kirjassaan oman näkemyksensä hänen irtisanomiseensa johtaneesta tapahtumasarjasta. Ylen tiloissa sattuneen välikohtauksen päätteeksi Suominen pahoinpiteli vartijaa viime vuoden helmikuussa.

Urheiluhullu-kirjassaan Suominen kertoo olleensa tapahtumapäivänä työvuorossa Urheiluruudun juontajana.  

Väkivaltaiseen yhteenottoon päättynyt tapahtumasarja sai alkunsa, kun Suominen kuuli kollegaltaan, että Arvi Lind oli tullut olympiastudio-ohjelman vieraaksi.

Suominen kertoo lähteneensä olympiastudion kuvauspaikalle, jotta voisi vaihtaa kuulumisia legendaarisen uutisankkurin kanssa.

Suominen kertoo odotelleensa ohjelman päättymistä lavasteissa, mutta päätyneensä vahingossa kohtaan, josta hän näkyi suorassa lähetyksessä.

Tämän jälkeen ohjelman ohjaaja oli Suomisen kertomuksen mukaan kutsunut hänet liittymään mukaan lähetyksen loppuosaan.

"Sun oli siis pakko tunkea itsesi suoraan lähetykseen"

Suominen tulikin suoraan lähetykseen ja esiintyi kameroille ohjelman lopulla.

Suomisen kertoman mukaan ohjaaja oli tyytyväinen hänen osallistumiseensa. Suomisen mukaan hänen suora esimiehensä ei kuitenkaan ollut tyytyväinen yllätysesiintymiseen vaan soitti hänelle suutuksissaan.

– Sun oli siis pakko tunkea itsesi suoraan olympialähetykseen, koska sua ei valittu olympiastudion juontajaksi, esimies sanoi Suomisen mukaan.

Suomisen kertomuksen mukaan hän joutui rauhoittelemaan esimiestään puhelun aikana.

Puhelu päättyi hänen käsityksensä mukaan siihen, että osapuolet sopivat, että Suominen jäisi suunnitellusti muutaman päivän vapailleen ja molemmat osapuolet ottaisivat ”iisisti”.

Puhelu suisti raiteiltaan

Suominen on kertonut kärsineensä tapahtuma-aikaan kaksisuuntaisen mielialahäiriön maniavaiheesta. Kirjassaan hän kertoo puhelun kiihdyttäneen oireita entisestään.

– Valitettavasti maniani oli kiihtynyt taas niin, että puhelua seuraava käytökseni ei ollut järkevää.

Hän päätti esimiehensä puhelun jälkeen, ettei häntä saisi kohdella ”näin töykeästi” ja lähetti joukolle esimiehiä ja toimittajia aggressiivisesti sävyttyneen tekstiviestin, jossa hän purkautui tapahtuneesta.

Jonkin ajan kuluttua Suomisen työhuoneeseen asteli hänen kertomansa mukaan kaksi Yle Urheilun esimiestä. Miehet olivat ehdottaneet, että Suominen jäisi yöksi hotelliin, eikä lähtisi ajamaan kiihtyneessä mielentilassa kotiaan kohti.

Suomiselle järjestely ei käynyt.

– Jos tulette yhtään lähemmäs, minä lyön. Älkää tulko mun tontilleni. Kerään nyt kamani, lähden kotiin ja herään aamulla omasta sängystäni ja piste, Suominen muistelee tykittäneensä.

Tämän jälkeen kolmikko lähti suunnistamaan Suomisen johdolla parkkihalliin. Matkalla seurueeseen liittyi vahtimestari.

Vartija puuttui aikeisiin

Tapahtumien aikana Suomisen ex-vaimo oli kutsuttu noutamaan miestä.

Nainen saapuikin paikalle, ja Suominen nousi hänen autonsa kytiin. Jostain syystä Suominen oli kuitenkin päättänyt kesken automatkan hypätä ulos liikkuvasta ajoneuvosta ja juosta takaisin Ylen parkkihalliin omalle autollensa.

Kun Suominen yritti lähteä liikenteeseen, paikalla ollut vartija puuttui peliin. Suominen kertoo napanneensa autostaan suksiparin ja lyöneensä vartijaa sillä.

– Myöhemmin kuulin, että olin myös lyönyt häntä nyrkillä kasvoihin, potkinut ja sylkenyt häntä kasvoihin. Ei mennyt kuin sekunti, niin olin ketarat levälläni parkkihallin betonilattialla.

Lopulta paikalle saapuivat poliisit, ja Suominen vietiin sairaalaan.

– Sairaalassa olin niin levoton, että minut pumpattiin täyteen rauhoittavaa lääkettä. Sitten rauhotuin, nukahdin ja heräsin seuraavana aamupäivänä Hämeenlinnasta Kanta-Hämeen keskussairaalan psykiatriselta osastolta, Suominen muistelee kirjassaan.

Oikeus tuomitsi rikoksista

Parkkihallin välikohtausta puitiin myöhemmin Helsingin käräjäoikeudessa, joka katsoi Suomisen syyllistyneen pahoinpitelyyn ja laittomaan uhkaukseen.

Tuomion perusteella Suominen oli ennen käsikähmää uhannut tappavansa vartijan teräaseella. Oikeuden mukaan Suominen löi vartijaa nyrkillä sekä suksipaketilla. Tilanne päättyi, kun vartija otti Suomisen hallintaan.

Myös oikeudessa Suominen vetosi sairauteensa ja kertoi kärsineensä välikohtauksen aikaan kaksisuuntaisen mielialahäiriön oireista. Hänet tuomittiinkin sairauden johdosta alentuneesti syyntakeisena.

Sairaudestaan huolimatta Suomisen katsottiin kuitenkin ymmärtäneen toimineensa tilanteessa väärin.

Tämän puolesta puhui oikeuden mukaan muun muassa se, että Suominen oli vartijan kertomuksen mukaan tekojensa yhteydessä ilmoittanut, ettei tulisi saamaan teoistaan seuraamuksia, koska kärsii mielenterveysongelmista.

Suominen oli myös pyytänyt vartijan mukaan käytöstään anteeksi jo tilanteen yhteydessä.  

Urheiluhullu-kirja julkaistaan virallisestihuomenna torstaina, mutta kirjaa on myyty jo tänään. Siitä syystä MTV Uutiset julkaisee jutun kirjaan liittyen jo tänään.

Lue myös:

    Uusimmat