Mainos

Tapahtuiko Harjavallan dramaattinen puukotus lastensuojeluyksikössä? Raportti kertoo epäkohdista yksikön arjessa – karu "tarkkailuhuone" kiinnitti huomion

Poliisi kertoi maanantaina, että Harjavallassa viime perjantaina tapahtunutta väkivaltarikosta tutkitaan nyt murhan yrityksenä. 16-vuotiasta tyttöä epäillään myös törkeästä ryöstöstä.

Rikosnimikkeen muuttumiseen vaikuttivat tiedot, joiden perusteella tekoon on liittynyt suunnitelmallisuutta. 16-vuotiaan tytön epäillään käyneen teräaseen kanssa 52-vuotiaan naisen kimppuun. Uhri on vielä sairaalahoidossa, mutta hänellä ei ole hengenvaaraa.

Poliisi on puhunut teon tapahtuneen yksityisasunnossa, mutta sen tarkemmin paikasta ei ole kerrottu. Teosta epäilty tyttö on terveydenhuoltoviranomaisten huostassa, eikä poliisi salassapitosäännöksiin vedoten kerro hänen tilanteestaan enempää.

Iltalehden mukaan teko tapahtui Familar -yhtiön pyörittämässä Eemeli-lastensuojeluyksikössä. Seiska-lehden tietojen mukaan hyökkäyksen uhri on yksikön yövalvoja ja teosta epäilty tyttö lastensuojelun asiakas.

Familarin toimitusjohtaja Harri Pomell toteaa MTV:lle lyhyesti, ettei voi kommentoida asiaa yksityisyydensuojaan vedoten.

Tällainen oli Muhoksen koulukodin eristystila. Arkistovideo, ei liity tapaukseen. 

Tarkastus nimettömän ilmoituksen perusteella

Lounais-Suomen aluehallintovirasto teki Harjavallan yksikköön yllätystarkastuksen syksyllä 2017. Tarkastus tehtiin vastaanottokotiin ja nuorisokotiin nimettömän ilmoituksen perusteella.

Ilmoittajan mukaan yksikössä oli liikaa lapsia eikä henkilökunnan määrää oltu lisätty. AVI:n tarkastuskertomuksen mukaan lainmukainen asiakasmäärä ylittyi törkeällä tavalla, sillä seitsenpaikkaisessa vastaanottokodissa oli 11 lasta.

Kritiikkiä tuli myös joissakin ovissa käytetyistä ovisilmistä, joista näkee lasten huoneiden sisään käytävältä. Lisäksi tarkastaja kiinnitti huomiota myös "tarkkailuhuoneeksi" nimettyyn tilaan, jossa oli vain pieni korkealle sijoitettu ikkuna, jolloin poistuminen hätätilanteessa ei olisi ollut mahdollista. Huoneen ainoa kaluste oli sänky, eikä se ollut raportin mukaan turvallinen tai ihmisarvon mukainen.

Tarkastaja moitti myös sitä, että osa yksikön käyttämistä säännöistä oli lastensuojelulain vastaisia. Laittomat säännöt koskivat muun muassa lasten puhelinten ja varojen käyttöä. Nuorisokodin osalta asiakasmäärä ylittyi vain yhdellä lapsella.

AVI päätyi antamaan yhtiölle huomautuksen. Päätöksen mukaan vastaanottokodin osalta lasten lukumäärä oli ylittynyt pitkittyneesti ja törkeällä tavalla.

Toimitusjohtaja Harri Pomell sanoo, että yksikössä noudatetaan viranomaisen vaatimuksia lasten enimmäismäärän suhteen. Myös yksikön sääntöjä on tarkennettu ja henkilöstölle on järjestetty lisäkoulutusta.

– Otamme toimintaamme liittyvät palautteet vakavasti, ja nämä jo aiemmin tietoomme tulleet epäkohdat on korjattu. Meille on tärkeää, että toimintamme on sijoitettujen lasten edun, lain ja ohjeistusten mukaista, Pomell toteaa.

Juttua täydennetty 24.10.2019 klo 11:19. Lisätty Harri Pomellin kommentit AVI:n tarkastukseen ja päätökseen liittyen.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja