Tanskassa ja Venäjällä kehno koronatilanne – tuovatko Huuhkajien fanit tuliaisiksi tartuntaryppään? THL:n Salminen: "Yöelämästä pysyisin itse poissa"

4:59
Katso video: MTV Uutiset Live seurasi Huuhkajat-fanien lähtöä EM-kisoihin.

Lauantaina pelattavaa Tanska–Suomi-ottelua lähti seuraamaan 250 suomalaista kannattajaa.

Tänään perjantaina 250 Suomen jalkapallon maajoukkueen eli Huuhkajien kannattajaa lensi Kööpenhaminaan todistamaan sukupolvien unelman toteutumista.

Huuhkajat kohtaavat lauantaina miesten jalkapallon EM-kisojen alkulohkon ottelussa Tanskan. Kööpenhaminasta matka jatkuu Pietariin, missä Suomi kohtaa Venäjän ja Belgian.

Tanskan ja Venäjän koronatilanteet ovat molemmat lähes yhtä kehnolla tasolla, mikä herättää kysymyksen siitä, onko matka Suomen paraikaa paranevan koronatilanteen kannalta hyvä asia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtavan asiantuntijanJari Jalavanmukaan koronaviruksen ilmaantuvuusluku oli Tanskassa 7. kesäkuuta 216. Luku on Jalavan mukaan Euroopan korkeimpia.

Ilmaantuvuusluku kertoo vahvistettujen koronatapausten määrän sataa tuhatta asukasta kohden.

Myös Venäjän ilmaantuvuusluku oli 3. kesäkuuta yli 200. Suomen ilmaantuvuusluku viimeisen 14 vuorokauden ajalta sen sijaan on tällä hetkellä 26,9.

– Tällä hetkellä Suomen hallitus ja THL suosittelevat, että turhaa matkustamista tulisi välttää. Tällainen tapahtuma, missä sosiaalisia kontakteja on vaikea välttää ja osallistujia tulee monista eri maista, on perinteinen tapa, jolla taudit leviävät, Jalava sanoo.

THL:n johtajan Mika Salmisenmukaan kisamatkaan liittyy jonkinlainen riski, mutta sen vähentämiseksi voi tehdä paljon.

– Köpiksen kohdalla uskon, että järjestäjät varmasti ovat aika hyvin ajan tasalla turvallisuustoimista. Venäjä on ehkä hieman isompi kysymysmerkki, mutta varmasti sielläkin pyritään vähentämään riskejä, Salminen kertoo tekstiviestillä.

Salmisen mukaan riski saada tartunta ottelussa on pieni, jos kannattajat noudattavat koronaohjeistuksia. Suurempi vaikutus on sillä, mitä kannattajat tekevät muuten matkan aikana.

– Yöelämästä pysyisin kyllä itse poissa. Tärkeintä olisi oikeastaan, että kun sieltä palataan, niin ollaan oireettomanakin sen kolme päivää hissukseen muita tapaamatta ja erityisesti, että käydään testissä kolmen päivän kuluttua.

Kannattajayhdistys pyrkii nollaan tartuntaan

Suomen Maajoukkueen Kannattajat ry:n (SMJK) varapuheenjohtaja Marko Karvinenkertoo, että kisareissulta pyritään saamaan nolla tartuntaa.

Päästäkseen tähän tavoitteeseen kaikki kannattajat ovat käyneet koronatesteissä ennen lähtöä, hygieniasta pidetään erityistä huolta ja hengityssuojaimet pysyvät visusti kasvoilla. Lisäksi siirtymiseen käytettävät bussit desinfioidaan.

Kööpenhaminaan lähtevälle 250:lle Huuhkajien fanille on vuokrattu kannattajayhdistyksen toimesta oma charter-lento.

– Pääsääntöisesti kannattajat lähtevät kisoihin hyvillä mielin, vaikka muutamaa epäilyttääkin tämä koronatilanne, Karvinen sanoo.

Karvisen mukaan koronaviruksen takia tehdyt erikoisjärjestelyt ovat aiheuttaneet merkittäviä lisäkustannuksia.

– Tarkkaa tieto summasta ei vielä ole, mutta tappiota tämä tuottaa. Otamme sen mielellämme vastaan. Pääasia on, että saamme ihmiset turvallisesti katsomoihin.

Karvisen mukaan kannattajat tulevat käymään koronatesteissä myös Suomeen palattuaan.

Palaavien testaaminen on keskeistä

THL:n Jalavanmukaan olemassa on riski, että Suomeen palaavilla kannattajilla on koronavirustartunta.

Aluehallintovirastot ovat määränneet pakolliset terveystakastukset maahan saapuville. Lisäksi viranomaiset tulevat vähintään ohjeistamaan saapujia käymään koronatestissä 72 tunnin sisällä Suomeen saapumisesta.

– Testaamalla yritetään löytää tartunnan saaneet ja katkaista tartuntaketjut, Jalava sanoo.

Suomen Palloliitto ja THL ovat laatineet ohjeet kannattajille, joiden avulla kisamatkasta pyritään tekemään koronaturvallisempi.

Jalavan mukaan tärkeintä on se, ettei kukaan lähde matkaan sairaana. Lisäksi sosiaalisia kontakteja on syytä välttää niin otteluissa kuin niiden ulkopuolella.

Suomeen palaaville Jalava suosittelee vahvasti Finentry-palvelun käyttämistä.

Kyseessä on julkisvaroin tuotettu palvelu, jolla voi varata itselleen koronatestin jo ennen Suomeen saapumista. Testien varaaminen ennakkoon jouhevoittaa liikennettä rajalla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja